Utsiktsplatser

Värt att nämna är det faktum att de högsta punkterna inte alltid sammanfaller med berg med storslagen utsikt med välupptrampade leder upp till toppen, läs mer om detta på Sveriges Taks hemsida. Ni kan även läsa detaljerad information om de högsta punkterna i alla län och landskap i Sverige på denna sida.

Utsiktsplatser som jag har besökt

Utsiktsplatser i Östergötland nämns först, sedan finner ni andra landskaps utsiktsplatser. De är sorterade efter kommunen där ni finner dem.

Kinda - Bjökfors - Korpberget. Höjdmeter: Cirka 100 meter

Mellan Åtvidaberg och Kisa finner ni Bjökfors som enligt ortsbefolkningen är Kindabygdens pärla. Jag skriver verkligen under på dessa ord, detta är en plats som jag gärna reser till igen. Det kan dock vara svårt att åka hit om ni inte har bil. Bussarnar slutar troligtvis att stanna här från och med sommaren 2016. Ni kan läsa mer på östgötatrafikens hemsida för att hålla er uppdaterade i ämnet. Bygderådet i Oppeby-Björkfors ger er mer information om denna veckar bygd, ni finner deras hemsida här. Cirka 800 meter från Bjökfors vägkors där vägen gör en krok längs med vattnet finner ni festplatsen Valö och det är precis i anslutning till parkeringen vid festplatsen som ni finner vägen upp till Korpberget. Om ni vill kan parkera här, eller så väljer ni att parkera några hundra meter längre bort mot Hycklinge. Skogen som ni ser till höger om vägen är ett naturreservat och heter Valö branten. Vid parkerinen vid Valö festplats finns informationstavlor om naturreservatet. En skylt vid vägen visar att det är cirka 700 meter till utsiktsplatsen på Korpberget och det bör nämnas att det krävs lite ork för att ta sig till toppen. Första biten är den marigaste biten, då vissa nedfallna träd försvårar vandringen. Väl framme är det en fantastisk utsikt som möter er, här ser ni stora delar av sjön Björkern. När ni sedan fortsätter er vandring så fortsätter resan nedåt i terrängen, det finns ytterligare en utsiktsplats, men där är inte utsikten lika slående. När ni sedan är framme vid en skogsväg ser ni att vandringsleden var 1.5 km. Här kan ni välja att vandra till höger uppför grusvägen, då ser ni snart en rastplats med bänkar och bord för den som vill fika. Vandra sedan tillbaka på grusvägen tills ni når bilvägen igen, men passa gärna på att stanna till vid en skylt intill grusvägen, en skylt som talar om att det finns rester av en äldre stuga i skogen.

Kinda - Rimforsa - Klevberget. Höjdmeter: 108 meter

Ungefär 3 km väster om Rimforsa (följ Ulrikavägen och tag sedan av mot Hallstad Ängar efter att ni åkt 3 km från Rimforsa) blickar detta berg ut över sjön Järnlunden. Det är ganska enkelt att nå toppen via skogsstigen i skogen, stigningen i skogen är inte extremt brant, men visst, lite jobbigt är det nog även för en vältränad. Väl upp kan en känsla av svindel infinna sig då klippväggen stupar ned ganska tvärt, men utsikten är enastående och vyn över sjön är fantastisk. Det som är extra härligt med denna utsiktsplats är att det inte finns några träd som stör utsikten över landskapet. Om ni vill läsa mer om klevberget så kan ni göra detta på länsstyrelens hemsida som ni finner här.

Linköping - Ormstensberget. Höjdmeter: 95 meter

I de norra delarna av Linköpings Kommun så finner ni denna pärla som ni finner cirka 10 km norr om Ljungsbro, följ skyltningen mot Hällestad och läs vägbeskrivningen som finns på denna sida.

Berget ligger precis intill grusvägen (som slingrar sig oändligt långt om ni vill fortsätta på denna slingriga och gropiga väg). Det finns möjlighet att parkera bil intill berget på en mindre skogsväg som går lite brant upp till vänster, en gul pil markerar var ni skall vandra upp.

Berget är förvisso inte så högt, den sträcker sig cirka 30 meter över landsvägen, men dessa trakter ligger ganska högt, så man har ändå en ganska fin utsikt över skogslandskapet. På toppen finner ni fundament till ett vakttorn som en gång fanns här. Ned till vänster om toppen finner ni en överraskning. När man vandrar här uppe förundras man över hur mycket skog det finns i dessa trakter och man kan nästan höra historiens vingslag som berättar om långa och arbetssamma dagar i dessa skogstrakter för folket som levde här innan oss. Innan ni når fram till berget så har ni en fin liten sjö vid namn grytsjön på er högra sida, stanna gärna och fika här, intill vänster på en mindre skogsväg finner ni en vacker häradssten och straxt uppe till höger efter sjön finner ni tre stycken stenar som markerar gränsen mellan flera härader. Inte så långt härifrån finns även Rådslaleden.

Linköping - Uveberget. Höjdmeter: 70 meter

Ett berg som ni finner cirka 2 km sydost om Landeryds Kyrka. För att hitta berget åker ni förbi Landeryd kyrka tills ni når en herrgård på höger sida, på vänster sida ser ni att det finns möjlighet att parkera bilen om ni färdas med sådan. Gå eller cykla sedan ned på grusvägen till höger om den gamla ladan, efter hundra meter når ni Slattefors Sluss, här kan man njuta av utsikten över Stångån, men färden går vidare på denna grusväg. Fortsätt på denna grusväg cirka 400 meter till, ni är då precis intill järnvägen och ser golfbanan på andra sidan järnvägsspåret. Uppe till vänster bredvid en stor höjd ser ni torpet grönlöten. Härifrån tar en maskinkörd skogsväg över, följ denna väg cirka 100 meter och gå sedan upp till vänster där några pinnar visar vägen var man bäst går upp mot Uveberget. Man kan även gå upp straxt efter att den maskinkörda vägen börjat, då får man kämpa lite mer för att ta sig upp på denna höjd och utsikten är inte lika imponerande här som längre bort. Väl uppe på den andra höjden får man en fin utsikt över stångån och dess omgivningar, en mäktigt stor gran gör att man förstår att det är några meters höjdskillnad. En gammal fornborg finns här i området och när man ser de branta sluttningarna så förstår man att detta var en bra plats att ligga och lurpassa på fienden. Väggarna används numera till vänligt inställda klättrare.

Det som tar bort lite av upplevelsen är de sista 100 metrarna fram till berget området mellan järnvägsspåret var tidigare en skog men har nu avverkats, men om 50 år kanske det växer skog här igen. Fast då man sitter uppe på berget så blickar man ut över stångån och ser inte kalhygget förrän man skall vända hem igen.

Man kan fundera lite på varför det heter uveberget?. Har det funnits många vargar här tidigare? Någon information om detta har jag inte funnit, men lite trolskt är det allt här. De enda djur som jag stött på de gånger jag varit här är älgar, en älgko har vandrat runt där uppe på höjderna när jag varit där. Hon kanske är en beskyddare likt gamla tiders fornborgs krigare.

Motala - Håleberget. Höjdmeter: 155 meter

I närheten av Motala finns både orörd natur samt ett mäktigt berg.

För att finna detta berg så kan ni åka rv34 från Borensberg (eller Motala) sväng sedan av mot Askersund 2 km utanför Motala. Åk ytterligare 4 km och följ sedan skyt mot Håleberget. Buss 520 stannar ute vid stora rv.34, men sedan måste ni gå cirka 5 km till berget.

Området runt omkring berget är naturreservat och här finns orörd skog och en liten bäck som ger en härligt trolsk stämning, det går att antingen gå en kortare slinga på cirka 1 km eller en längre på nästan 2 km för att nå topppen på berget. Det bär ganska tidigt brant uppför, så god kondition och kraftiga skor är att föredra, ibland kan man behöva kliva över nedfallna träd, men oftast är det lätt att ta sig fram på skogsstigarna. När du når toppen så ser man långt bort över Östgötaslätten, Omberg kan torna upp sig vid klart väder och skogarna runt motala känns mäktiga här upp på 233 m. över havets yta. Slingan är väl markerad och vid startplatsen finns en intressant informationstavla där det också går att parkera bil eller cykel. Läs mer om Håleberget på denna sida

Norrköping - Svärtinge - Utsikten. Höjdmeter: 90 meter.

Mitt i Svärtinge i området som heter Utsikten finner ni denna utsiktsplats som är på en liten bergsknalle och för att tar er dit så kan ni kliva av bussen vid Handlarn i Svärtinge, vilket är straxt efter det gulliga cafeét. Flera bussar rullar hit under dagen. När ni klivit av bussen vid handlarn vandrar ni bara upp till höger på en smal väg intill ett staket, snart ser ni trapporna som leder er upp till bergsknallen på höger sida. Härifrån ser man ganska långt och du kan nästan se hela sjön glan, dock skyms utsikten lite av en del träd. Det finns flera platser väl värda ett besök i och omkring Svärtinge, läs mer om dessa platser på denna sida.

Norrköping - Åby - Mulleberget. Höjdmeter: 80 meter.

Mellan Åbys bebygelse och sjön Nedre Glottern några hundra meter innan gransjönäsbadet finns det en informationstavla som berättar att 300 meter in i skogen finner ni denna utsiktsplats. Väl uppe på toppen av bergsknallen så får ni en fin utsikt över Norrköping, vissa trädtoppar skymmer dock utsikten då detta inte är någon jättehöjd (cirka 95 meter över havet). Ni kan parkerar vid Gransjönnäsbadet några hundra meter från detta utsiktsberg.

Norrköping - Åby - Övre Glotterns utsiktsplats. Höjdmeter: 125 meter.

Under er vandring vid övre glottern (se utförlig information under avsnittet vandringsleder) finner ni detta utsiktsberg. Det är inte så högt och lätt vandring upp till toppen. Utsikten ger er en bra inblick i hur mycket skog det finns i dessa trakter, tystnaden är påtaglig och man känner den trolska atmosfären. För att hitta dit åker ni på riksväg 55 mellan Åby och Katrineholm, några kilometer norr om Åby passera ni sjön Näknen på er vänstra sida, straxt efter stigningen finns en skylt som visar er till Glotternskogen. Parkering finns i anslutning till leden. Karta över leden och var ni finner utsiktsplatsen hittar ni på naturkartan.

Söderköping - Ramunderberget. Höjdmeter: 70 meter.

I närheten av Söderköping och Göta Kanal så finns det mäktiga Ramunderberget vars vackra natur och fina utsiktsplatser lockat besökare under alla år och årstider. Det finns löparspår och goda vandringsmöjligheter i skogsmiljö, eller så kan man vandra nere vid kanalen för att blicka upp mot Berget och ta del av kanalens tjusning. Det finns ett antal bänkar på utsiktsplatserna, 2.5 km spår finns och man kan göra flera avstickare så att vandringen blir betydligt längre än så. Berget sträcker sig 70 meter över havsytan och på toppen har man fin utsikt över Söderköping med dess omnejd. Goda parkeringsmöjligheter finns. Karta över berget finner ni på denna sida.

Åtvidaberg - Falerum - Dacke berget. Höjdmeter: 90 meter.

Nästan mitt i Falerum (i närheten av informationskiosken) finner ni en skylt upp till höger som visar er vägen till Dacke Skans. Runt fornborgen Dacke Skans finns det en 225 lång stenvall som skapar en fin omramning av fornborgen med dess utsiktsplats.erg Från Falerum Station upp till toppen är det inte mer än 200 meter vandring, så ni är snart uppe på toppen. Väl uppe kan man vandra tills man finner den bästa utsiktsplatsen längst ut på berget. Här får man en bra översikt över både Falerum, Sebo Klint och uknadalen. Det är vackert och väl värt flera besök. Om ni vill kan ni gå en rundslinga bakom berget, det blir då en vandring på cirka 1 km, bitvis i lite högt gräs sommartid och om ni har tur så får ni se hjortar.

Åtvidaberg - Falerum - Ekhultebergen. Höjdmeter: Som högst 101 meter.

Intill den natursköna Uknadalen utanför Falerum finner ni detta naturreservat som erbjuder er en vandring upp till toppen på Ekhultebergen. För att hitta hit svänger ni av mot Ekhultebergens Naturreservat vid avtagsvägen i närheten av Klädhuset i Falerum (klädhuset finner ni utmed Åtvidabergsvägen). Parkeringsplats finns vid startpunkten på leden som tar er upp på toppen. Ni kan även vandra östgötaleden från Falerum station till naturreservatet.

Första biten som ni vandrar från parkeringen sker över ett kalhugge tyvärr, men snart är ni inne i skogen och det är inte alltför ansträngande att ta sig upp till toppen. Höga träd skymmer dock bitvis utsikten över sjön Åkervristen, men ni kan fortsätta er vandring nedför den första toppen och gå en rundslinga på 3 km, denna tar er förbi några utstickare av berget och här får ni en bättre utsikten över nejden. Från Falerum till parkeringen är det cirka 2 km och från parkeringen till första toppen är det ytterligare cirka 2 km. Mera information om naturreservatet finns här.

Åtvidaberg - Falerum - Seboklint. Höjdmeter: 138 meter.

Till fots kan ni vandra östgötaleden upp till detta berg. Startplats vid Falerum Station och sedan vandrar ni vid bilvägen mot Åtvidaberg, efter några hundra meter svänger ni höger och sedan höger igen. Här finns en informationsskylt om det gamla brukssamhället och ni kan sedan ta en något kortare väg till berget om ni direkt vandrar över den lilla bron till höger om er. Gå sedan rakt fram och följ ledmarkeringen tills ni når fram till en högersväng, där ska ni svänga höger och inte gå rakt fram på en annan grusväg. Fortsätt sedan att följa markeringarna som tar er upp i skogen på en mindre grusväg och sedan på en grusväg nära toppen. Det är ganska lättvandrat, bara sista 100 metrarna som är lite tuffa, men det är väl värt mödan för frågan är om inte detta är Östergötlands vackraste utsiktsplats. Enligt mig är det i alla fall den vackraste. Här uppe kan det kanske blåsa lite, men den utsikt som ni får över Falerum och uknadalen är fantastisk. Ni kan läsa mer på sidan 33 i detta häfte.

Åtvidaberg - Gärdserum - Glasberget. Höjdmeter: 138 meter.

Straxt intill Gärdesrum kyrka så finner ni detta berg med det intressanta namnet. Ni vandrar bakom kyrkan (följer östgötaleden cirka 100 meter), sedan är det dags att vandra uppåt i terrängen, vandringen upp mot toppen är cirka 700 meter och den är väl markerad. Bitvis lite stenigt, men inga problem för den vältränade. Väl uppe på toppen så kan ni blicka ut över nejden med den vackra kyrkan och sjön i närheten, vandringen upp till toppen sker i skogsmiljö och skog ser man vart man än tittar i dessa trakter. Utsiktsplatsen är cirka 100 meter över havet och antingen fikar ni här (med eget fikabröd) vid bänken eller så har ni möjlighet att fika vid kyrkan där det sommartid finns ett litet sommarcafé.

 

Småland

Eksjö - Klintenhöjden. Höjdmeter: Cirka 300 meter.

Intill sjön försjön cirka 12 km väst om Eksjö finner ni ett berg där man kan vandra upp till två olika utsiktsplatser. Utsikten från den södra höjden är finare, den norra utsiktsplatsen ger bara en massa skog i de södra delarna av östergötland i blickfånget. Vid den södra utsikten finner ni två stycken bänkar och här har man fin utsikt över den lilla sjön försjön. En vandringsslinga går upp till toppen, det är cirka 150 meter upp till toppen, så det är ingen tuff utmaning, men väl värt ett besök. Läs mer om Klinten och Skuru Hatt på Eksjö kommuns hemsida som ni finner här.

Eksjö - Skuru Hatt. Höjdmeter: 337 meter.

En av Smålands mest besökta naturupplevelser är skuru gata och dess skuru hatt. Uppe på Skuru gatans mäktiga bergsväggar finner ni hatten, här befinner ni er 337 meter över havet, en av Smålands högsta punkter och en solig dag kan ni se till Eksjö. Bänkar finns för avkoppling och en minnessten där författaren Albert Engström skriver om folket före oss. Parkering finns cirka 500 meter norr om Skuru Hatt. Det är ganska lätt att ta sig upp till toppen och tydliga skyltar visar dig vägen.

 

Tranås - Illernberget. Höjdmeter: 209 meter

När vi vandrar i illerns naturreservat så når ni detta berg i de nordligaste delarna av den långa vandringsleden (10 km). Om ni inte vill vandra leden för att ni hit så kan ni parkera bil eller annat fordon vid Bredstorps IP cirka 3 km NordOst om Tranås Centrum. Karta finns vid Tranås turistbyrå på storgatan. Från idrottsplatsen är det cirka 200 meter till utsiktsplatsen, stigen upp till toppen från spåret är markerat med orange färg. Det kan vara några svåra passerinar innan ni når toppen, så ta det försiktigt. Väl uppe på toppen så får ni blicka ut över Sommen och dess omgivningar, det är en mycket vacker syn!

 

Närke

Hallsberg - Skåleklint- Höjdmeter: 195 meter

Först och främst måste jag nämna att detta berg befinner sig långt bort från närmaste tätort, så ta med er fika och se till så att bensin finns i tanken om ni åker bil hit, vilket nog är det smidigaste färdmedlet till denna plats. I närheten av den lilla platsen med samma namn som brödtillverkaren, nämligen Skogaholm cirka 1 mil sydväst om Pålsboda finner ni sjön tisarens norra strand. Här kan ni sitta ned vid bänkarna och finna ro, eller varför inte hoppa i bada en varm sommardag. Leta upp en bra karta innan ni åker hit, för det är ett antal långa och slingriga grusvägar som leder er hit om ni åker söder ifrån. Smidigare att då färdas via Skogaholm där grusvägen börjar och åka via masugnen och fiskartorp. Sväng vänster mitt i Pålsboda mot Kärr och sedan vidare söder ut mot Skogaholm enligt er karta. Det finns flera små stigar som leder upp till toppen vid grusvägen nere vid sjön. Antingen parkarar ni straxt efter stugan i sjöns norra spets, intill bordet som står vid sjön, 150 meter norr om bordet finner ni en av stigarna upp till berget, informationstavla finns här. Det finns även en större informationstavla om ni fortsätter längs med sjön söder över. Båda stigarna är ganska branta och bitvis finns det några små stenar som man måste sätta sin fot på, men med bra kondition så är det inga problem. Efter cirka 700 meter så är ni upp på toppen och ni kan välja att göra en liten avstickare till en mindre gruva som finns här uppe. Väl uppe på toppen har ni en fin utsikt över detta skogslandskap där man verkligen kan finna lugnet.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)