Grottor

Om ni vill söka efter grottor i erat landskap så har Sveriges speleologförbund skapat en hemsida som ni finner här.

Här nedan skriver jag om de grottor som jag har besökt i de Östgötska skogarna.

Finspång - Torekulla Kyrka (Sonstorp)

5 km väster om Finspång i närheten av Sonstorp finner ni denna spännande grotta. Åk på väg 51 mot Sonstorp från Finspång, efter Falla svänger vägen lite och här får ni vara uppmärksam på en grusväg till höger, det står en liten skylt "Torekulla Kyrka", men den kan vara svår att upptäcka. Fortsätt sedan 500 meter på grusvägen och tag sedan av till vänster innan ni snart når en parkering vid en grind. Sedan är det bara att följa skyltarna mot grottan som ni finner i skogen cirka 300 meter från parkeringen. Torekulla kyrka är en av Östergötlands mest spännande grottor, då den har en "kyrksal" som är cirka 8 meter lång och cirka 4 meter bred, höjden är cirka 1.5 meter, så man kan ta sig till salen utan större problem. Ljuset tar sig in i salen via flera öppningar, men ha med er en ficklampa så att ni ser den mäktiga salen på bästa sätt.

Kinda (Trollegater)

Cirka 9 km nordväste om Rimforsa finns ett av Sveriges största urbergsgrottområde. Ni följer vägen som går mot Ulrika från Rimforsa och efter cirka 7 km svänger ni sedan av på en grusväg, åk ytterligare 2 km och ni når fram till en stor parkering med tillhörande informationstavla, toalett och grillplats. Cirka 200 meter från parkeringen finner ni grottorna, det finns tydliga pilar som visar var det är lämpligast att vandra ned under jord. Ni bör dock inte vandra ned ensam och tänk på att ni ska ha oömma kläder, hjälm och en bra ficklampa. Under jord i den stora salen öppnar sig en 100 meter lång grotta, takhöjden är dock inte mycket mer än 1 meter, men det finns så mycket spännande att upptäcka både under och över jord. Läs mer om grottsystemet och dess omgivningar på länsstyrelsens hemsida som ni finner här.


Norrköping (Övre Glottern)

Cirka 7 km norr om Åby kan man svänga till höger mot Övre glottern när ni färdats på riksväg 55/56, parkeringsplats finns vid starten av den led som skall ta er till grottan. Grottan är norr om den tredje rundslingan vid Övre glottern, när ni vandrat några km längs den norra delen av de tre rundslingorna får ni vara uppmärksam på en avstickare norröver (karta över glotternrundorna). Avstickaren i det nordöstra hörnet av den östra vandringsslingan finner ni några hundra meter innan denna den tredjer rundslingan börjar gå söderöver. Avstickaren är markerade med äldre typ av markeringar och kan vara svår att se, så titta lite längre fram i terrängen så att ni inte vandrar förbi avstickaren. När ni vandrat avstickaren cirka 100 meter svänger ni till höger vid en mindre grusväg och nu vandrar ni bredvid en mindre bergsvägg. Efter 100 meter skall ni svänga upp till vänster och nu ser ni grottan cirka 30 meter upp i skogen. Grottan liknar en gammal klassisk boningsgrotta som man kan se på filmer, stor öppning och med eldplats i mitten av grottan som inte är så stor, men väl värd ett besök för den grottintresserade.

Norrköping - KopparboGrottan (Kopparbo - Vildmarkshotellet)

Starta er vandring till grottan vid markshotellet, vandra sedan några km på den vackra delen av östgötaleden till höger i riktning mot Kvarsebo och ni passerar snart det lilla samhället Kopparbo. Snart får ni se skyltar som visar er mot KopparboGrottan och efter att ni passerat lite blöt terräng så ser ni grottan framför er.

Ingången är lagom stor för en normalväxt person att ta sig ned genom, ni skall dock vara observant på att grottan kan periodvis var ganska fylld med vatten, så välj rätt årstid för erat besök här. Det första Schaktet som är cirka 7 meter fixar ni utan att bli alltför blöt och här är det inte så trångt, sedan bär det nedåt till nästa schakt och nu gäller det att vara beredd på att man kan få dyka ned under vattnet för att ta sig vidare. Finska grottforskare har varit och studerat grottan och detta är ett populärt resmål för grottforskare, det finns klipp på youtube om kopparbogrottan. Skulle man nu försöka sig på att ta sig igenom hela grottan så mäter den hela 100 meter, vilket är mäktigt att tänka på när du befinner dig ovan jord. Läs mer om grottan på sidan om Kopparbo, se denna länk.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)