Östgötaleden

Boxholms kommun

Vackra skogstrakter med närhet till svartån.

Boxholm - (Boxholm Station till Börshult)

Ledens startpunkt: WGS84 58°11'41.2"N 15°3'19.7"E. WGS84 DDM 58°11.687'N 15°3.329'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.194782, 15.055486.
Ledens längd: 5 km. Svårighetsgrad: Medellätt. Markeringar. Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd utmed leden. Camping i Boxholm. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, pendeltåget stannar vid Boxholm Station.

Detta är en del av sträckningen ned mot Blåvik (Torpön) och då det inte rullar några bussar i närheten av denna sträckning så valde jag att gå cirka 5 km för att sedan vända och gå tillbaka samma väg till Boxholms Station. Nu skall ni inte tro att det blev en trist vandring då jag gick samma väg tillbaka, nej då, denna vandring erbjuder många vyer av högsta kvalitet. Efter att man vandrat på vägen förbi kyrkan så kan man välja att svänga vänster mot Mjölby, eller vandra vidare söderut mot Torpön som jag gjorde. Badmöjligheter finns i början av vandringen, så varför inte bada på hemfärden efter att man varit nere vid Börshult och tittat på de fina vyerna. Vandringen sker mestadels på små härliga skogsstigar eller i högt gräs, så långa byxor är att rekommendera, som alltid vid vandringar då det kan finnas fästingar i gräset under sommarhalvåret. Under den första kilometern så vandrar ni i nära anslutning till svartån och dess forsande vatten ger möjlighet till flera vackra kort.

Det är bitvis lite kuperat, men det är inga problem för den vältränade. En lämpligt plats för fika eller mat är vid öppningen straxt innan man vandrat ut på grusvägen, ni ser en två delad tall och en mycket gammal ek och en utsikt som är väl anpassad för en paus.

Jag vände vid ångbåtshamnen, gå gärna ned och titta på hamnen och tänk er tillbaka till den tid som en gång var.

Boxholm - (Boxholm Station till Bleckenstad)

Ledens startpunkt: WGS84 58°11'41.2"N 15°3'19.7"E. WGS84 DDM 58°11.687'N 15°3.329'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.194782, 15.055486.
Ledens längd: 20 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Vindskydd utmed leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, pendeltåget stannar vid Boxholms Station.

Första 500 meter vandrar ni i Boxholm (var observant på skylten där ni ska svänga, den finner ni efter cirka 300 meter), sedan bär det av ut i skogen på en grusväg. Snart är ni framme vid ett vindskydd där ni kan en paus och njuta av tystnaden.

Här börjar nu mindre skogsstigar en tur tills ni är i närheten av Östertorp, här finns det en informationstavla som berättar en spännande historia. En skogsväg tar er nu till högre höjder, för här finns det många vackra klippblock och snart finns det en kulle till vänster som bör klättra upp på och få en fin utsikt över nejden.

När det sedan bär neråt och in på mindre grusvägar så ser ni snart lillån som ni redan passerat en gång tidigare, det är värt att gå ned vid lämplig plats, här finns det en liten brygga och möjlighet att kliva ut på en sten och ta fina kort.

Ni hör tågen i skogen och förstår nu att ni närmar er riksvägen och mycket riktigt så vandrar ni över järnvägen och över en mindre väg som går till Strålsnäs. När ni vandrat förbi ödetorpet så skall ni ta er igenom en grind och över den stora vägen innan ni passerar igenom en grind till. Se till så att ni stänger grinden på ett korrekt sätt så inga djur kan passera igenom här.

När ni precis passerat vägen så finns det en liten fornborg uppe på kullen till höger. Stigen tar er sedan under kraftledningen och in i skogen där uvberget finns, här är det lite lurigt att ta sig fram då skogsvägen är lite lerig och blöt allt som oftast.

Efter en stund når ni fram till en fikaplats med vindskydd, precis intill uvberget, men för att finna en bra utsiktsplats på uvberget får ni ge er upp i den ganska svårframkomliga terrängen intill fikaplatsen eller längre ned i backen och upp på vänster sida precis där vägen delar sig. När vägen delar sig, cirka 200 meter efter fikaplatsen så vandrar ni neråt och nu möter er ett vykort, ja, det är verkligen ett sagolandskap som öppnar sig med Ekeby kyrka, den slingrande svartån och fälten i all sin prakt sommartid.

Snart går ni förbi en ödegård innan ni tar en liten bro över svartån och når Linnefors som har lite trevliga saker till försäljning. När ni närmar er bygdegården så inser ni att ni måste igenom en hästhage, så var på er vakt, hästarna är mycket nyfikna. Bygdegården har flera intressanta byggnader med små informationsskyltar som berättar dess historia. Just här ska det vara möjligt att ta en alternativ väg till Bleckenstad, men det var då inget som var speciellt tydligt utmärkt i terrängen, så håll till höger när ni når grusvägen vid Hembygdsgården. Grusvägen vandrar ni sedan cirka 150 meter på innan ni svänger vänster in på en mindre skogsväg. Snart är ni framme vid en liten sjö som har det mesta man kan önska sig, stillhet, en brygga och på andra sidan sjön som förresten heter Tyrsjön finner ni ett vindskydd! Här är det gott att vila sina trötta ben en stund.

Sedan bär det av på en mindre grusväg och här ute skall det finns en klipphäll där någon målad två stycken älgar, leta och ni skall finna dem, snart är ni sedan framme vid gården Bärbäck och här är frågan om ni vill möta åsnan och hästarna eller vandra ut till Bärbäck och via gräskanten på stora vägen gå fram till lämplig busshållplats, vilket är er räddning från de nyfikna djuren.

Som sagt, när ni svänger av innan gården Bärbäck så ska ni ut i hagmarker och här finns det både åsnor och hästar som är mycket nyfikna, de lär springa mot er när ni kommer vandra kan jag nämna. Efter hagmarken så går ni i skogsterräng och här finns trollberget där man kan ta sig in via en smal springa, efter detta besök i trollskogen så går man över en liten bäck och upp på en grusväg och sedan vidare i skogen en bit innan ni vandrar ned mot Bleckenstad Gård som har diverse goda produkter till salu. En mindre karta med lite beskrivningar finner ni på östgötaledens hemsida, som ni finner här!
 

Finspångs kommun

Vackra skogstrakter med små fina insjöar.

Finspång - (Rejmyrevägen, Åndenäs till Regna Kyrka)

Ledens startpunkt: WGS84 58°51'17.9"N 15°54'23.0"E. WGS84 DDM 58°51.299'N 15°54.384'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.854984, 15.906401.
Ledens längd: 15 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Okej markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd utmed leden. Rejmyre Vandrarhem mitt i samhället. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Få bussturer från Regna Kyrka (buss 417 mot Finspång), något fler förbi Åndenäs (buss 401/416 från Finspång).

Detta är en nyligen utmarkerad led, där det skett förändringar, så det kan vara svårt att få tag i en karta över sträckningen, det finns dock en karta på visitostergotland som ni kan se här. Bästa alternativet gällande färden till startpunkten är att ta bussen nummer 416 som åker från Finspång mot Hävla Affär, hållplatsen i Finspång är Bergslagstorget. Avgång sker kl.08.15 (dock bara skoldagar) och ni kliver av vid Åndenäs, cirka 2 km norr om Rejmyre, 150 meter norr om hållplatsen börjar leden i skogen, det finns skylt vid vägkanten. Ni kan åka hem från Ingesgärde 16.05 eller Regna Kyrka vid kl.15.56 (bussen åker upp till ingesgärde och väntar där 5 minuter innan den far vidare mot Finspång) om ni så önskar. Obs! Det rullar inga bussar från Regna under helgdagar. Läs mer om busstiderna på www.ostgotatrafiken.se

Om ni väljer att börja vid Rejmyrevägen så möts ni först av en grönskande mindre skogsväg som består av gräs och torv, så var försiktig var ni sätter ned skorna, nu vandrar ni på stigar som knappt är några stigar, men då leden under hela turen är väl markerad så är det inga problem att finna rätt väg. Efter några km är ni så ute och skogen och ser för första gången sjön som ni skall ta er runt, ni går nu bara på grusvägar där bilar kan köra, vilket självklart inte är det mest varierande. Ni kan vandra upp på en liten kull där ni kan titta ut över sjön och kanske ta en fika. Det finns inte många stugor här ute, men några passerar ni, efter att ni har svängt runt sjön så är ni snart intill sjön, här kan ni också fika om ni så önskar. Det finns även möjlighet att fika intill sjön på en liten bänk lite längre fram, där vägen viker av och där en bäck porlar så vackert. Sista biten passerar ni några kalhyggen innan ni når bygdegården, där kan ni gå ned och bada om ni så önskar, eller bara sätta er vid borden för en stunds avkoppling och utsikt över den glittrande sjön. Det är mycket lättvandrat, vilket tyvärr inte är så stimulerande, för man vill ju ha lite utmaningar under färden, nu blir det alltför mycket grusvägar med plan mark.
 

Kinda kommun

Trollsk stämning i bergiga trakter.

Rimforsa (Rimforsa station till Trollegater och tillbaka)

Ledens startpunkt: WGS84 58°8'19.3"N 15°40'53.6"E. WGS84 DDM 58°8.321'N 15°40.894'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.138685, 15.681567.
Ledens längd: 18 km (9 km enkel väg) 21 km om ni väljer en lite längre väg. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Bitvis lite dåligt markerat. Möjligheter till övernatting: Vindskydd vid sjön Järnlunden, liljeholms herrgård intill sjön åsunden, motell i Rimforsa. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, både tåg och buss från Linköping till Rimforsa Station.

Ni kan antingen åka tåg eller buss till Rimforsa från Linköping, kliv av mitt i Rimforsa och gå sedan under riksväg 34. Nu gäller det att titta upp till vänster, då ni ska vandra upp i skogspartiet bakom motellet. Skogen är ganska hårt gallrad och inte så stor, snart vandrar ni på en cykelbana som når fram till Ulrikavägen. Just här är tanken att ni ska fortsätta cirka 200 meter på vägen som går till Ulrika och sedan vika av på en väldigt snårig skogsstig. Mitt förslag till er är att ni istället fortsätter rakt fram över Ulrikavägen och in på den mindre Hallstadvägen som tar er till Hallstad gård. Vid just denna gård ansluter för övrigt den snåriga stigen. När ni passerat gården vandrar ni igen en vacker hagmark där det dock finns kor som betar från Maj till Oktober. När ni sedan når informationstavlan är ni inne i den fina ängsmarken.öppnar sig Hallstad ängar sin underbara värld för er, en vandring här en försommar dag är balsam för själen. Läs mer om ängsmarkerna på länsstyrelesens hemsida som ni finner här. Följ markeringen som visas rakt fram vid informationstavlan vid grinden och efter ett tag svänger ni vänster över en vacker bro, innan ni går vidare mot vindskyddet och Klevberget. Intill vindskyddet som för övrigt finns cirka 300 meter från östgötaleden, finner ni också Borgarmon Naturreservat där vattnet och bergiga partier skapar en speciell miljö.

Ni kan även vandra runt en slinga till höger innan ni vandrat över bron för att komma ned till sjön åsundens vatten vid Hallstad ängar och sedan kan ni vandra till vänster från informationstavlan vid grinden om ni vill, var dock beredd på att det kan vara blött vid just detta parti. När ni sedan når Ulrikavägen saknas färgmarkeringar en längre sträcka, men det är bara att följa den stora vägen till höger, när ni sedan ser skylten "Hallstad Ängar 1" följer ni den vägen ett hundratal meter och sedan svänger ni upp i skogen där vandringsleden tar vid. Denna vandring upp i skogen tar er upp mot Klevbergets utsiktsplats. När ni väl är uppe och beundrar utsikten kan jag lova er att ni inte blir besvikna!

Sedan bär det nedför på mindre skogsstigar och grusvägar, oftast går vandringen i skogen, men ibland på grusvägar där bilar kan dyka upp. När ni sedan korsar Ulrikavägen igen så är det inte mer än 3 km kvar till slutmålet för vandringen, den sista biten vandrar ni på lite bredare skogsstigar och till slut en grusväg. Under hela vandringen är det noterbart hur många äldre gårdsbyggnader och fina gärdsgårdar som passeras, så här finns det tid att stanna till och beundra ett vackert odlingslandskap. När ni sedan når slutmålet som är urbergsområdet trollegater så överlåter jag det till betraktaren att både beundra och häpnas över det som gömmer sig i skogen. Vid trollegater finns det både toalett, grillplats, stor parkeringsplats för både buss och personbilar samt ett antal bänkar med bord intill.

Från parkeringen finns en liten avstickare till en källa och en väldigt stor gran som är värt ett besök, det är cirka 400 meter till granen från parkeringen.

Ni kan välja att följa grusvägen från trollegater tillbaka mot Ulrikavägen och gå sedan de cirka 7 km på landsvägen till Rimforsa, eller så väljer ni att gå samma väg på östgötaleden tillbaka. Det är dock bitvis lite kuperat, så mitt råd är att gå landsvägen. Om ni vill läsa lite mer om vandringen så finns det information om Kindas delsträckor av östgötaleden i denna broschyr från visit östergötland.
 

Linköpings kommun

Eklandskapets ängar och hagmarker.

Linköping (Bergs slussar till Trädgårdsföreningen)

Ledens startpunkt: WGS84 58°29'9.4"N 15°31'31.3"E. WGS84 DDM 58°29.156'N 15°31.521'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.485933, 15.525355.
Ledens längd: 12 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Behöver förnyas, svag färg på lyktstolparna. Möjligheter till övernattning: Vid Bergs Slussar finns Vandrarhem. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss 520/620 kan kan ni åka från Motala, buss 521/522 från Linköping.

Från Bergs Slussar vänder man blicken ned mot Linköping som man ser på håll där man står uppe vid Berg. Vandringen går nu på en cykelbana som tyvärr är placerad intill en ganska hårt trafikerad bilväg, så denna vandring är inte så njutbar som den hade kunnat vara om cykelvägen hade passerat svartåmynningens naturreservat istället. Nu kan man ändå göra denna avstickare där det finns fågeltorn där ni kan äta den medhavda matsäcken och spana på fåglar. Här märker man att det kan blåsa på östgötaslätten då det inte finns många träd eller byggnader under vandringen in mot stadens gator. Innan ni når staden så kan ni göra ännu en avstickare förbi Sättunas fågeltorn och längre bort kan ni vandra upp på en gammal gravhög med en intresannat historia. Väl framme i Linköping så vandrar ni över E4:an innan ni passerar köpcentrat Ikano Huset där det finns goda möjligheter att både äta och dricka något gott. Efter att ni passerat rondellen med den berömda rondellhunden så tar ni vänster vid nästa korsning, vandra sedan tills ni ser Scanskylten på er högra sidan, då är det dags att svänga vänster i korsningen. Ni märker att ni vandrar genom ett industrilandskap där det oftast är mycket bilar och lastbilar på vägarna, vilket tar bort lite av charmen med denna etapp så klart.

Snart är ni sedan nere vid småbåthamnen och väl där viker ni av på gång och cykelvägen till höger och följer stångån, ni kan ta en paus vid hamnen och titta på båtarna vid det nybyggda fågeltornet. Den närmaste kilometern följer ni stångån precis intill vattnet och passerar efter ett tag under järnvägen, efter ytterligare 400 meter så passerar ni under Drottningbron där ni ser det nya höghuset på höger sidan, fortsätt cirka 100 meter och sväng höger vid lekparken där skylt pekar mot sporthallen. Sedan är det raka spåret förbi Sporthallen tills ni når Trädgårdsföreningen. Väl i trädgårdsföreningen skall ni följa mittenstråket av gångbanan som leder er förbi en liten bäck och ett gammalt timmerhus vid volleybollplanerna.

Jag ger en ganska detaljerad bild av sträckan i Linköping då det bitvis saknas markeringar att följa, de flesta markeringar som finns har tyvärr ljusnat genom årens lopp, så de är svåra att se på håll. De sitter på lyktstolpar, så håll ögonen några meter upp på lyktstolparna framför er. Ett tips är att skriva ut en karta över området med östgötaleden inritad, hör med Linköpings turistbyrå eller skriv ut denna karta som täcker stora delar av Linköping med vandringsleder inritade.

Under sommaren 2012 skall denna sträcka plus tinnerödelen förbättras med fler och tydligare markeringar.

Linköping (Trädgårdsföreningen till Bjärka Säby)

Ledens startpunkt: WGS84 58°24'19.1"N 15°37'18.4"E. WGS84 DDM 58°24.318'N 15°37.307'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.405292, 15.621786.
Ledens längd: 27 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Kan förbättras. Möjligheter till övernattning: Vindskydd utmed leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, från Bjärka Säby kan ni åka med buss 566 till Linköping. Trädgårdsföreningen ligger centralt i Linköping där flera bussar stannar inom några hundra meter, ex. trädgårdstorget.

Med utgångspunkt från Trädgårdsföreningen i centrala Linköping så blir det en härlig dagsvandring ned till Bjärka Säby. Sträckan är ungefär 27 km, så ni bör vara i god fysisk form för att klara av denna vandring och tänka på att ni skall starta denna vandring tidigt på dagen.

Det finns även möjlighet att börja er vandring från Gamla Linköping, om Cloetta Chokladbod har öppet så kan ni alltid ladda upp med lite choklad eller annat gott i ryggsäcken. Ni vandrar genom vallaskogen och efter att ni vandrat under en väg, så ser ni snart anslagstavlan vid Karleplan, här möts de två sträckningarna från Trädgårdsföreningen och den från Gamla Linköping. Jag tycker att det är trevligare att vandra från Gamla Linköping, då det finns mer att titta på och vandringen går i ett skogsparti med närhet till djur i en nära belägen hage.

I början av vandringe går ni genom Tinnerö Eklandskap med alla sina vackra omgivningar, här finns även leden som går runt rosenkällasjön, håll koll på färgerna, då tinneröleden har en mörkröd färg (dock på kortare stolpar) och östgötaleden en orange färg.

Genom tinnerö är det ofta små korta stolpar som ger er vägbeskrivningen, de kan vara lite svåra att upptäcka, så var allert och vaksam. Svårast att se dem är när ni vandrat förbi Tinnerö rundloge och vandrar på en mindre grusväg, när ni når skogen så skall ni svänga vänster direkt när ni når skogen. Ett annat ställe där ni måste vara observant är när ni vandrar genom lite högre gräs i våtmark i närheten av fröberget, där skall ni svänga höger rakt över våtmarken, vilket kanske inte är självklart. När ni skall gå över en bilväg intill fröberget kan det kanske vara svårt att välja rätt väg, men jag har lagt några pinnar med orangefärgade band på sig som visar vägen. För att undvika att ni vandrar fel väg så finns det en karta om ni klickar här.

När ni vandrat igenom Tinnerö eklandskap så kan det vara lagom att ta en paus vid Vidingsjö Motionscentrum då ni redan nu vandrat cirka 6 km. Här finner ni omklädningsrum, dusch och även ett café som har öppet under dagtid. (då detta cafe´ under våren 2012 brann ned, så hänvisar jag till Lasses livs som ni finner om ni följer bilvägen från motionscentrumet). Efter att ni vilat lite så bär det av genom Vidingsjöskogen och Ullstämma skogen, här finns det flera fina spångar över blöta marker samt en konstgjord sjö som skapar en vacker oas. Just här är det inga problem att se var man skall vandra, men när ni sedan börja närma er Sturefors så gäller det att vara på sin vakt för här saknas markering på några ställen, detta på grund av att träd har fallit ned. Ni går en kortare sträcka intill kinda kanal och sommartid kan ni fylla på vattenflaskan vid Hovetorp några km från Sturefors. Sista biten till Bjärka Säby går delvis på grusvägar, men även i skogsterräng. Mestadels är denna sträcka lättvandrad, men har det regnat en tid så får ni räkna med att det är blött i markerna. Det är oftast tydliga markeringar, men man kunde önska högre stolpar då vegetationen kan göra att de försvinner. Till trädgårdsföreningen går ni lämpligast via trädgårdstorget mitt i Linköping. Landsortsbussar rullar förbi Bjärka Säby, både på vardagar och helger.

Linköping (Bjärka Säby - Sätravallen)

Ledens startpunkt: WGS84 58°16'17.4"N 15°44'28.0"E. WGS84 DDM 58°16.290'N 15°44.467'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.271503, 15.741123.
Ledens längd: 7 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd utmed leden. En natts tältning är tillåtet.

Med utgångspunkt från slottet i Bjärka Säby så går ni nu genom gammal skog där det kan vara bra att ha gummistövlar eller kraftigare kängor då det bitvis är maskinkörda skogsvägar som gäller i början av eran vandring. Denna sträcka är cirka 7 km lång, men känns bitvis som den är längre.

Ni passerar också en vacker anrik äng som ger er en inblick i floran i dessa trakter. Halvvägs så är ni verkligen ute i tystnaden, här kan det vara läge att bege sig upp på någon klipphäll för en fikapaus. Innan ni når landsvägen i närheten av målet så kan det vara lite ruffigt i skogen, men denna del av leden går också genom urskog som har varit orörd i många år, så njut även av detta. En liten sjö passerar ni, kanske inte lämplig för bad, men eventuellt ett kort med er kamera. Mot slutet så är det asfalt och grusvägar innan ni hamnar i den just nu öde campingen i Sätravallen. Här kan ni gå till Bestorp där bussen åker förbi, i Bestorp finner ni även en liten lanthandel.

Lanthandeln i Bestorp har följande öppettider: Må-Fr: 9-19 Lö: 9-17 Sö: 11-17

Linköping (Sätravallen - Rimforsa)

Ledens startpunkt: WGS84 58°12'55.2"N 15°45'13.9"E. WGS84 DDM 58°12.921'N 15°45.231'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.215347, 15.753847.
Ledens längd: 13 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: 1 vindskydd vid en sjö, hotell i Rimforsa. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 566 till Bestorp från Linköping och sedan blir det cirka 2 km promenad från Bestorp till Sätravallen. Från Rimforsa rullar det både tåg och buss till Linköping.

Då leden börjar en bit från närmaste busshållplats så ger jag er lite information om hur ni hittar till leden från Bestorp. Om ni åker buss 564 från Linköping till Bestorp så får ni vandra cirka 2.5 km på en asfaltsväg innan ni når startplatsen vid Sätravallens f.d. campingplats. Smidigast hittar ni dit om ni går under vägen vid busshållsplatsen i Bestorps samhälle och sedan går rakt fram via cykelbanan som leder er till skolan, där svänger ni höger och följer sedan skyltar mot Sätravallen.

Jag vill passa på att nämna att ni bör vara försiktig var ni sätter fötterna under denna sträckning, då det kan vara riktigt blött i markerna på vissa partier. Den första biten vandrar ni samma sträckning som den som tar er till Åtvidaberg eller Viggeby, uppför den gamla skidbacken i Sätravallen där man får ha koll på var markeringen sitter då det höga gräset och buskaget kan skymma stolparna. Sedan vandrar ni en bit på en mindre skogsstig och en kort stund på en grusväg/bilväg innan ni svänger av till höger vid den lilla sjön som har skapat ett ganska blött täcke av vattenväxter just här, tyvärr saknas det några spångar just här, vilket hade underlättat vandringen. Nu bär det av på små stigar innan ni når en öppnare yta där ni ska svänga till vänster för att sedan nå punkten där delningen Viggeby-Rimforsa sker. Den närmaste km är den trevligaste på denna vandring, då går man i närheten av en liten sjö och där finner ni vindskyddet med möjlighet till grillning om man så önskar. Sitt gärna ned och njut av lugnet som råder. Sedan börjar dock den mindre angenäma biten av denna sträcka, då skogsmaskiner skapat stora fåror i landskapet så kan det vara mycket vatten där och det är just precis där som ni skall vandra, ja, ni läste rätt. Försök att finna er en väg fram vid sidan om skogsvägen, men det är inte lätt alla gånger.

När ni till slut vandrat ut ur skogen så finner ni Linköpings Scoutgård, så var inte förvånad om ni möter ett stort gäng med scouter under vandringen.

Någon kort sträcka på grusväg innan ni åter vandrar i och bredvid en skog med härligt märkliga stora stenar, notera gärna stenen som ser ut som en pyramid!

Väl ute ur skogen så kan ni få en skymt av kustpilen då ni närmar er järnvägsspåret som ni snart korsar för att ta en tur uppför en brant i en mindre skog. När ni pustar ut uppe i skogen så kan jag glädja er med att ni snart når en vacker plats. Ni ser den precis när ni lämnat skogen, det är en kulle med ett antal stora stenar som formar en oas ute på fältet. När ni passerat sågen vid den lilla gården så är det bara grus och asfaltsväg som gäller innan ni inom kort når fram till Rimforsa där ni har nära till Ica och Stationen (som ligger cirka 200 meter från Ica nere till vänster om bron över spåret) där både buss och tåg rullar ifrån.

Linköping (Sätravallen - Viggeby)

Ledens startpunkt: WGS84 58°12'55.2"N 15°45'13.9"E. WGS84 DDM 58°12.921'N 15°45.231'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.215347, 15.753847.
Ledens längd: 15 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: I Viggeby kan man tälta en natt. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 566 till Bestorp och sedan blir det cirka 2 km promenad till Sätravallen. I närheten av Viggeby (Brokinds vägkors) stannar buss 39 och 540 till Linköping.

Startar ni er vandring i Sätravallen så kan ni alltid handla lite vid Lanthandeln i Bestorp som har följande öppettider: Må-Fr: 9-19 Lö: 9-17 Sö: 11-17 Om ni åker buss 564 från Linköping till Bestorp så får ni vandra cirka 2.5 km på en asfaltsväg innan ni når startplatsen vid Sätravallens f.d. campingplats. Smidigast hittar ni dit om ni går under vägen vid busshållsplatsen i Bestorps samhälle och sedan går rakt fram via cykelbanan som leder er till skolan, där svänger ni höger och följer sedan skyltar mot Sätravallen. Här kan ni bada om ni så önskar, dock är det låst till omkl.rum och toaletter som står kvar som ett minne av en svunnen tid. Vid de mindre skidbackarna så vandrar ni rakt fram mellan dem, det kan vara svårt att se stolparna om det är högt gräs. Här kan det vara lite blött, så ha koll på var ni sätter fötterna. Nu följer en passage som är mycket vacker, några små stigningar första biten, sedan vandrar man mestadels på små skogsstigar i en mystisk och magisk natur. Denna del i skogen är en ny sträckning av leden på grund av nybyggnation i området, men sträckan är väl uppmärkt med snitslar och en orange/röd färg på träd. Här i skogen går även ett rid och skidspår, så var vaksam om ni skulle möta en häst eller skidlöpare vintertid. När ni lämnat skogen så finner ni att kindaleden också tar samma väg som ni nu skall vandra på (vill ni vandra denna led så kan ni höra med Kinda Kommun), ni märker också att det kan vara riktigt blött i marken, så tänk på att ni har rätt skor på fötterna. Angående Kinda leden så går den samma sträckning som östgötaleden ned mot Rimforsa och Kinda Kommun. Efter att ni gjort en avstickare i en liten skog så blir det sedan vandring på grusväg, ni vandrar förbi några små sommarställen och gårdar innan ni närmar er Brokinds Gård. Det är ganska få markeringar längs grusvägen, men då det är självklart vilken väg ni skall ta så medför inte detta att ni går fel. När ni sedan passerat Melskog med all dess ved, så finner ni en förvirrande pil som står placerad där vägen svänger, där skall ni inte svänga av in på en mindre grusväg utan fortsätta på den grusväg som ni vandrat på. Snart vandrar ni över järnvägen och innan ni skall gå under riksväg 34 så ser ni busshållplatsen uppe till höger, därifrån (Brokinds Gård) rullar bussarna varje halvtimme fram till kl.19 under vardagarna. Om ni ska vandra en helg så bör ni passa in busstiderna från Brokinds vägkors som ni finner cirka 200 meter till höger om hållplatsen vid Brokinds Gård. Det är bara att följa cykelvägen mot Brokind. När ni passerat den vackra Brokinds herrgård så är det inte långt kvar tills ni når Viggeby Naturreservat, där kan ni stanna till vid båthamnen där det finns en utomhustoalett.

Sista kilometrarna vandrar ni igenom detta vackra eklandskap, här är det en magisk stämning och när ni så når målet vid stranden mot sjön så är det verkligen ett perfekt avslut på denna vandring.

Det är möjligt att vandra en blåmarkerad led i Viggeby, den är dock cirka 10 km om man skall vandra hela sträckan, så den får jag gå en annan gång. Jag gick dock en kortare sträcka av den och då saknades flera markeringar när man skulle passera en kohage där man knappt kan tro att några har vandrat, så ha koll på var ni skall vandra med hjälp av kartan som finns i anslutning till området. Här finner ni en informationsfolder med karta över Viggeby.

Linköping - Sätravallen - Åtvidaberg

Ledens startpunkt: WGS84 58°12'55.2"N 15°45'13.9"E. WGS84 DDM 58°12.921'N 15°45.231'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.215347, 15.753847.
Ledens längd: cirka 26 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Inte väl synliga. Möjligheter till övernattning: Vindskydd finns utmed leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 566 till Bestorp och sedan blir det cirka 2 km promenad från Bestorp till Sätravallen. Från Åtvidaberg kan ni antingen åka tåg eller buss till Linköping.

Denna del av östgötaleden saknade tydliga markeringar på flera platser under min vandring i Juli 2012. Dock försökte jag så gott jag kunde att åtgärda detta med orange-färg på lämpliga platser utmed leden. Det är dock inte meningen att en vandrare under sin färd skall behöva gå fel ett antal gånger under färden, vilket hände under min tur i skogen, men för att andra skall slippa detta så tog jag mig tid att åtgärda detta. Hoppas innerligt att ansvarig förening tar sitt ansvar och röjer samt placerar ut nya stolpar på lämpliga platser. Jag valde att gå sträckan från Sätravallen då det rullar fler bussar alt. tåg kvällstid från Åtvidaberg där min vandring slutade. Uppmanar er att göra det samma, då har ni även möjlighet att handla i vid Willys i Åtvidaberg de har öppet betydligt längre än handlaren i Bestorp (som har följande öppettider Må 9-19, Lö_9-17, Sö 11-17) där ni startar er resa och kan bunkra upp vid starten). I åtvidaberg finns även pizzeria och gatukök. Då denna vandring är ganska krävande (det blir totalt 28 km från Bestorp), så påpekar jag detta med matfrågan. Första sträckan från Sätravallen går genom en ganska tät skog där man snart når en grusväg, men sedan börjar äventyret.. Ni snirklar er genom ungskog och högt gräs, även detta ett skäl till att gå denna del först, för det vore trist att avsluta er vandring med detta parti när tröttheten slår till (och så kanske även mörkret). När ni väl slingrat er ut ur skogen och slutat bli alltför irriterad över den dåliga markeringen, så når ni fram till små insjöar, den första med båtbrygga passar bra till rastplats.

Under färden märker ni att det ofta blir vandring över hagar (där ni kan möta på kossor), där bör man vara extra observant på var markeringarna finns.

Vid transjön kan ni njuta av utsikten, skriva några rader i gästboken samt ta er ett dopp i sjön om vädret tillåter.

När ni väl vandrat fram till mormorsgruvans mäktiga gruvor så finns det här möjlighet till en historisk vandring på 2 km, men frågan är om ni orkar det om ni skall vandra hela sträckan från Bestorp till Åtvidaberg, om tid och ork finnes så kan jag varmt rekomendera denna gruvvandring som jag har för avsikt att skriva om på denna sida.

Efter mormorsgruvan passerar ni över järnvägen och sedan är ni framme vid sjön Glan där det finns möjlighet till vila vid två stycken bänkar som är placerade intill sjön, möjlighet till grillning finnes också. När ni passerat den vackra herrgården så når ni golfbanan och väl här kan man så här i slutet av vandring välja två vägar (varför skall man behöva välja väg så här nära slutet på vandring?). Jag valde den kortare vägen till vänster där man straxt når de centrala delarna av Åtvidaberg. Ni bör dock tänka på att vandringsskyltarna i Åtvidaberg tar er ned till Östantorp, om ni skall gå till tågstationen (där även bussar rullar senare om kvällen, vilket inte sker vid Östantorp), så skall ni ha god lokal kännedom eller en karta över Åtvidaberg med er under vandringen.

Väljer ni istället att vandra åt höger vid golfbanan så går man en extra sväng på cirka 2 km, fast omvägen tar dig runt bysjön vilket inte är fel det heller. Om ni väljer denna väg så passerar ni först genom hagmarker där ni kan möta kossor, ni får en skymt av bysjön innan ni vandrar en bit från sjön i en fårhage med mäktiga ekar. Snart är ni framme vid Adelsnäs herggård (slott?), med dess mäktiga huvudbyggnad, orangeri samt tempel i utkanten av dess ägor, vid detta tempel kan man välja väg. Antingen så vandrar man mot järnvägsstation och centrum eller så vandrar man vidare mot Östantorp, väljer man att vandra mot centrum så får man själv finna en lämplig väg sista 500 m. Om ni går mot Östantorp så vandrar ni i gallrad skog, vilket kanske inte är den trevligaste biten på denna sträcka, men ni kan glädja er med att ni vandrat en riktigt långpromenad under dagen och målet är nu nära till vänster om kyrkogården. Vandra bara ingatorpsvägen upp tills ni efter cirka 200 meter finner busshållplatsen som kan ta er till Linköping.

Ni bör ha ganska bra kondition för att vandra hela sträckan under en dag, speciellt då den lätt kan bli 30 km om ni vandrar någon extra sväng vid t.ex. mormorsgruvan. Tänk på att ta med er vatten så att ni klarar er om det är varmt utomhus.

 

Mjölby kommun

Äldre tiders jordbruk och odlingslandskap.

Mjölby - Bleckenstad - Örberga Naturreservat

Ledens startpunkt: WGS84 58°16'32.1"N 15°5'45.8"E. WGS84 DDM 58°16.535'N 15°5.763'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.275582, 15.096052.
Ledens längd: cirka 20 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Väl markerad. Möjligheter till övernattning: Vindskydd finns utmed leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 566 rullar mellan Mjölby-Bleckenstad-Boxholm. Cirka 1.5 km från Örberga i riktning mot Mjölby centrum finns Lycketorp där stadsbuss 354 rullar till Mjölby resecentrum.

Ni kan börja denna vandring vid Bleckenstad Gård som har en gårdsbutik där man kan handla diverse mumsiga varor. Öppettider, Mån-Fre 14-18, Lör 10-14, Sön 13-16. Bussar trafikerar denna hållplats, bussen åker mellan Boxholm och Mjölby och stannar precis där leden startar vid Bleckenstad. Dock trafikeras inte hållplatsen under helgtid.

På vägbeskrivningen som ni kan se på ostgotaleden.se är det utmärkt att leden startar nere vid ån, vilket dock inte stämmer med verkligheten. Ni kan dock vandra ned till ån om ni så önskar (en sträcka på cirka 400 meter). Starten sker precis vid busshållplatsen och sedan vandrar man på en mindre grusväg i en storskog. Efter någon km viker man av på mindre skogsstigar.

På lämpliga platser finns det övernattningsskydd, där man antingen kan sätta sig ned för en stunds vila eller sova över om man så önskar.

Den första sträckan bjuder också på torpmiljö med minnen om en svunnen tid samt en gammal kvarn med en bäck som forsar fram.

När ni så når löparspåret är ni nära första etappmålet vid Södragården, där kan ni fylla på era vattenflaskor och nyttja toaletten om ni så önskar.

Sedan vandrar man vidare på cykelvägar i Mjölby, ni viker sedan av till vänster straxt innan BT och snart är ni framme vid Kungshögarna där äldre gravar kan beskådas.

Efter att ni vandrat vidare på gångbanan så är ni snart ute på en grusväg som går under E4:an och nu börjar ni närma er Skogssjöns naturområde, här blir det mindre skogsstigar och lite brantare partier, så det gäller att ha en ganska bra kondition för att klara hela sträckan under en dag. Vid skogssjön kan man göra en avstickare till badplatsen och caféet som har öppet sommartid. Ni kan även vandra istidsspåret som är en cirka 1.5 km lång vandringsslinga i närheten av skogssjön, flera intressanta skyltar finns på plats, där kan man bland annat läsa om de rullstensåsar som ni vandrar på. Läs mer om skogssjöområdet på denna sida.

När ni vandrat igenom skogen vid skogssjön så skall ni snart vandrat upp till järnvägsspåret där ni viker av på en grusväg. Nu är ni snart framme vid de sista kilometrarna som kan kännas lite tuffa om det varit en varm dag. Markeringarna fortsätter längre än vad kartan visar, så ni skall passera vindskyddet innan ni snart ser den stora skylten som hälsar er välkommen till Örberga Naturreservat. På grund av vägbygget (2012-2013) i dessa trakter så är det nu cirka 1.5 km till närmaste busshållplats, men följ bara grusvägen som ni vandrat på åt vänster, sedan svänger ni vänster igen upp på gång och cykelbanan som leder mot Mjölby, nu ser ni järnvägsspåret och innan ni vet ordet av så ser ni busshållplatsen vid Lycketorp som kan ta er till Mjölby resecentrum.

Denna etapp av ösgötaleden är väl markerad, förutom ett kort parti intill BT i Mjölby, så om ni är observant och ser långt fram i terrängen så skall det inte vara några problem att hitta rätt.

 

Motala kommun

Slättlandskapets stora fält och kanalens blåa band.

 

Under 2017 planeras det för flera sträckor av Östgötaleden i Motala Kommun.

 

Borensberg

Ledens startpunkt: WGS84 58°34'2.9"N 15°17'20.6"E. WGS84 DDM 58°34.049'N 15°17.343'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.567486, 15.289042
Ledens längd: 11 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: Vindskydd i närheten av fotbollsplanen vid Hällaskolan. Borensbergs Camping och Glasbrukets vandrarhem. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 520, 616 stannar i Borensberg.

Denna led invigdes 2017 och är en del i utvidgningen av Östgöta leden i Motala Kommun. Markeringen följer inte den äldre varianten av runda prickar, utan här gäller pilar med tillhörande stora Ö. På några platser skulle jag önska att markeringen var bättre, men mer om det senare i texten. Vid starten vid hällaskolans sporthall finns en parkering. Första delen av sträckan sker på löparspårets skonsamma underlag, leden viker av till vänster när ni befinner er vid Borensbergs If:s klubbstuga. Snart sker det en passering av en mast, vilket jag kan tycka är en märklig sträckning av leden. Sedan vandrar ni en kort sträcka på asfalt innan ni viker av till höger vid Liljas smide. Nu passerar ni nybyggda villor (2016 startade detta byggprojekt). Efter en sväng till vänster ska ni sedan passera en bilväg och här hade jag önskat att en pil hade markerat riktningen innan överfarten, men det känns ganska självklart åt vilket håll vandringen ska ske. Efter en tur bland villorna svänger ni snart förbi en mindre skogsdunge där liljekonvalj blommar vackert under sommaren. Sedan vandrar ni ned mot vattnet, förbi en hage och när ni sedan når vattnet är det läge att ta en paus vid en av klipporna. Denna sträcka av leden är mest intressant enligt mig, dels vandrar ni intill Borens blå vatten och det finns spännande historiska inslag i naturen häromkring. Var dock observant på att ni ska vika av från leden för att se en plats där stenbrytning skett, naturen avslöjar var denna plats är. Efter en tur förbi några mindre hagmarker där får betar vandrar ni åter mot asfalten, men först passerar ni båthamnen. Vid Borensbergs glassbutiker kan ni välja bland olika goda glassar sommartid. Efter detta sväger ni vidare på en gångbana mot Sågarhem. Ni ska nu vandra vidare rakt fram ungefär 700 meter, fram till skylten som visar vägen mot Tjällmo-Godegårds orienteringsstuga vid Trädgårdstorp. Vid parkeringen svänger ni höger upp mot en höjd som ger er en vacker vy över nejden. Ni får dock svänga av från leden för att ta er sista biten upp till fornborgen som ger er utblick över det östgötska landskapet. Efter denna passage blir det en vandring på skogsstigar innan ni närmar er löparspåret där ni startade er vandring. Löparspåret leder här förbi salsjön som är i närheten av startpunkten. Om ni har tid, så tycker jag att ni ska vika av från leden precis innan ni vandrar upp i löparspåret intill tunneln under Riksväg 34. Här finner ni ännu en sjö, en något större sjö med en liten ö som det är möjligt att vandra ut till.

Borensberg - Berg - Linköping

Ledens startpunkt: WGS84 58°33'35.8"N 15°16'57.0"E. WGS84 DDM 58°33.596'N 15°16.950'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.559932, 15.282508.
Ledens längd: 21 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Saknas, men lätt att se var man skall gå. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd utmed leden. Borensbergs Camping (Strandbadets Camping) och Glasbrukets vandrarhem.. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 520, 616 stannar i Borensberg, buss 521/522 stannar vid Bergs Slussar.

Denna sträcka vandrar man på den gamla dragvägen som användes för de arbetare som skapade göta kanal. Det finns många historier om dessa arbetare och när man vandrar denna sträcka så kan man fundera på över hur många timmar det tog för dem (som inte hade några maskiner att tillgå) att färdigställa detta mästerverk som göta kanal är! Den smala grusvägen börjar vid Borensbergs berömda Göta Hotell och i Borensberg finns både affär och restaurang, efter någon km så vandrar man förbi glasbruket som är värt ett besök. När ni har vandrat 4 km så finns det möjlighet att ta en liten avstickare till Brunneby Musteri där det går att köpa must och sylt samt andra läckerheter. Under den första milens vandring kan det finnas möjligheter att några får står och tittar nyfiket på er, fårhagarna är nämligen öppna mot kanalen under sommarhalvåret. Efter halva sträckan vandrar ni förbi en gammal ladugård som nu har ett leksaksmuseum med både gamla leksaksbilar samt ett imponerande järnvägsspår i mindre skala. Under sommarhalvåret finns det möjlighet att köpa glass eller kaffe här. När ni sedan vandrar vidare så tycker jag att ni kan passa på att sätta er ned på någon av alla de bänkar som finns utplacerade i nära anslutning till kanalen.

Några km innan ni når Ljungsbro så finns det ett antal bänkar samt även ett gammalt klassiskt utedass. Sommartid kan ni räkna med att ett antal vackra och stora båtar flyter förbi på kanalen, då detta är ett mycket populärt sommarnöje.

I Ljungsbro kan ni göra en liten avstickare till Cloettas chokladbod, när ni når bron vid malfors så svänger ni vänster och följer bara skyltarna efter detta. I Ljungsbro finns både affär och restaurang. Nu är det inte långt kvar till Bergs Slussar och väl framme i slutmålet så kan ni sitta ned och äta en god glass i någon av de glasskiosker som finns här och bara njuta av den mäktiga slusstrappan som är Sveriges längsta.
 

Norrköpings kommun

Kolmårdenskogens magi.

Norrköping - (Getå - Stora Älgsjön - Getå)

Ledens startpunkt: WGS84 58°40'1.5"N 16°17'43.0"E. WGS84 DDM 58°40.025'N 16°17.717'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.667086, 16.295278.
Ledens längd: cirka 20 km. Svårighetsgrad: Lätt - Medel. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Då Getå Hotell är nedlagt så får ni tälta eller kanske bo vid vandrarhemmet i Åby. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 432 från Norrköping stannar vid Getå Turisthotell.

Ni kan kliva av bussen vid Getå Hotell (som nu inte har hotellverksamhet längre), parkering finns också där om ni tar bilen. Sedan börjar ni vandringen i den vackra ravinen där bäcken flyter fram och omgivningen är trolsk med branter och gamla träd.

Efter någon km hör ni trafiken från E4 och snart är ni ute på en grusväg som tar er under vägen, sedan bär det upp till höger, mot KorpKlint som är ett roligt namn på en utsiktsplats som är väl värd de steg som det krävs för att nå toppen. Efter att man beundrat den magnifika utsikten så bär det nedför tills man snart når en grusväg där det står en skylt som meddelat att detta var gamla Stockholsmvägen, otroligt att tänka sig att en sådan smal väg varit stockholmsväg en gång i tiden. Efter ett trevligt parti i skogen (där det dock kan vara ganska blött i marken), så når ni fram till Hjälmarsösjö och här kan man vika av mot Mela, men jag svängde till höger mot Oscarshäll/St. Älgsjön. Efter att ni gått förbi sjön så når ni en grusväg där leden delar sig igen, rakt fram så kan man ta en kortare väg tillbaka till Getå, men jag valde den längre vägen runt Stora Älgsjön och de extra 6 km som det innebär är väl värt denna sväng. Stora Älgsjön har flera små uddar ute i sjön och ger ett vackert intryck, man går nära sjön på flera ställen vilket ger ett extra vasst intryck. Lilla Älgsjön visar sig också efter att ni vandrat bort från den större brodern. Badmöjligheter finns vid lilla Älgsjön. När ni sedan vandrar vidare på grusvägen så ser ni snart en skylt som visar att man kan vandra rakt fram på Södermansleden, men vi viker höger på Östgötaleden och nu är det lite marigt att ta sig fram på ett smidigt sätt, en skogsmaskinkörd väg försvårar framkomlighet den närmaste km. När man sedan är ute på en större grusväg så är det bara grusväg genom storartad skog med vitmossan till höger. Efter några km hör ni E4 igen och nu vandrar man i en litet skogsparti där man går förbi en vacker liten sjö. När ni sedan vandrat under den stora vägen så kan ni välja att gå till höger mot Getå (cirka 2 km till hotellet), eller vandra ned till en fin utsiktsplats vid Oscarshäll (cirka 1.5 km från skylten till Oscarshäll). Vid Oscarshäll kan man blicka ut över stora delar av Bråviken, även köpa sig glass eller mat vid matstället som ni kan läsa mer om på denna sida.

Norrköping - (Hultsbruk - Graversfors)

Ledens startpunkt: WGS84 58°40'25.7"N 16°7'46.7"E. WGS84 DDM 58°40.429'N 16°7.779'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.673814, 16.129646.
Ledens längd: cirka 12 km. Svårighetsgrad: Lätt-Medel. Markeringar: Väl markerad. Möjligheter till övernattning: Vindskydd finns utmed leden (vid St Olai Scoutkår (hör med dem om ni får nyttja deras vindskydd, deras hemsida, och i närheten av Stora Namnsgölen), vandrarhem i Åby. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 430 mot Simonstorp stannar vid Graversfors. 436 åker från Hultsbruk till Norrköping (430 stannar 2 km från HultsBruk).

Om ni kliver av bussen vid Hults Bruk så börjar leden straxt till höger om asfaltsvägen, sedan bär det upp norröver. Man passerar några mindre hus innan man viker av till vänster mot Gransjön där man gärna ska gå ned till bryggan och sätta sig och fika en stund. Fortsätt gärna längs med vattnet till vänster om bryggan, då får ni se spännande klippväggar upp till höger.

När ni åter är på leden så går ni runt sjön, man kan vika av till vänster vid scoutgården, men det är bara en genväg till Ågelsjön, så vi lämnar den ledsträckningen och går mot Näkna-Graversfors. Var på er vakt, det kan vara blött i markerna, så att ni inte halkar på stenar eller lös jord, här trivs också myggen kan jag meddela efter ett antal myggbett. De närmaste km skall ni se ett antal skyltar och erat råd till er är att följa de som är grönmarkerade(mot Getå-Graversfors) och visar ort och km-anvisningar. Då går ni denna väg som jag gick, vilket är en mycket trevlig väg. Man kan ta en kortare väg och vika av till Skriketorp på 2 ställen, men det blir en alldeles för kort runda. När ni gått igenom skogen och ni går ut på en vändplan börjar ni vandra på en lite större grusväg där det snart står en orangemarkerad pil som visar att ni skall gå till vänster, vilket jag inte tycker ni skall, om ni nu inte vill besöka vindskyddet 250 meter ned till vänster. Följ istället grusvägen rakt fram (följ de rödorange prickarna på träden, jag lade ut en stenpil) tills ni når en grön skylt som säger att Sörsjön finns åt vänster, då kan ni svänga vänster och gå en liten vacker rundslinga (tag mot Graversfors vid nästa korsning), ni missar inget om ni viker av från den grusvägen som ni ändå vandrat på en tid (finns inget spännande om ni skulle gå rakt fram på den). Under rundslingan får ni bland annat se ett gammalt torp mitt ute i ödemarken, då kan man tänka på hur tufft det måste varit att bo just här, sedan får man se en vacker klipphäll med gamla träd intill.

Efter att man gått rundslingan får man se en skylt som visar mot Näkna, men vi fortsätter mot Graversfors och snart får ni se en skylt med information om bruksmiljön som rådde här vid den bäck som möter er. För övrigt kan man nog kalla denna runda för bäckrundan, vet inte hur många gånger ni passerar en bäck, men många är det. Gå gärna den gulmarkerade leden vid det gamla bruksområdet. Efter att ni vandrar nedåt i terrängen vid bäcken så ser ni snart en skylt där det står att ni kan se rödberget 200 meter upp till vänster, vad är nu rödberget undrar ni? Jag säger bara, väl värt ett besök! Sista biten ned mot Graverfors går på en liten skogsstig i närheten av järnvägsspåret, här har man fin utsikt över nejden innan man är nere på asfalten igen vid samhället. Vik av till vänster vid tunneln och passera det gamla bruket och gå sedan till busshållplatsen vid Katrineholmsvägen.

Norrköping - (Näkna - Åby)

Ledens startpunkt: WGS84 58°43'6.4"N 16°9'18.2"E. WGS84 DDM 58°43.107'N 16°9.303'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.718443, 16.155052.
Ledens längd: cirka 10 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Väl markerad. Möjligheter till övernattning: Vindskydd finns utmed leden (i Mela), vandrarhem i Åby. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 430 från Norrköping stannar vid Näkna. Buss 402/420/430 åker ni med från Åby till Norrköping.

Detta är ett av alla de "sidospår" som östgötaleden stoltserar med, det vill säga, lederna är markerade med svagare färg på kartan och på vissa kartor kanske de inte är utmärkta alls. Har ni en östgötaleden-karta så finns denna sträcka med.

Starten sker vid näknavägen i samhället Näkna, där bussar från Norrköping passerar, dock inte så ofta under förmiddagen. Lämpligast är att börja i Näkna och avsluta i åby där bussarna passerar desto oftare även kvällstid.

Första delen vandrar man intill sjön Näknen och sjön Vekmangeln, men bara en kort bit, för snart viker man av upp i skogen och innan man vet ordet av så har man riksväg 55 framför sig. Nu gäller det att vara vaksam när man passerar över denna väg, för det är en 90-väg. Vandringer går vidare över ett kalhygge innan man når lite tätare skog, efter en stund ser man sjön övre herrgölen där man kan ta en paus om man så önskar. Det finns dock ingen badbrygga, men utsikten är vacker. Det är först nu som man börjar att uppleva tystnaden, riksvägens bilar hörs ganska långt med andra ord. Efter att ni passerat en grusväg (här kan ni förresten svänga vänster så når ni snart starten för övre glottern rundan), så vandrar ni till höger och går sedan in i en tätare skog efter en kort bit på grusvägen, när ni väl är inne i skogen så skymtar ni övre glottern, där kanoterna finns kan ni ta en fikapaus om ni så önskar. Det är lite kuperat biten fram till Mela, men det är inte något som vållar några problem. Ett hundratal meter innan ni når fram till Mela så finns det möjlighet att vika av från huvudspåret och gå till vänster på en stig som leder er till vindskyddet. Mela är ett fritidsområde där det finns ett antal bänkar, grillplats och även möjlighet till bad. En härlig plats är det då verkligen! Ni blickar ut över nedre glottern och tänk, under er vandring har ni nu sett inte mindre än fyra vackra mindre sjöar! Från Mela vandrar ni norröver innan ni snart viker runt sjön vid den vackra mini-slussen. Vandringen sker nu bara på grusvägen fram till Åby, men om man vill kan man göra en liten avstickare i skogen, vilket jag varmt kan rekommendera, då får ni nämligen se en mäktigt stor sten. Sista km innan ni når fram till Åby så passerar ni en sommarstuga på vänster sida och till höger om grusvägen ser ni ett äldre större boningshus, här finns det möjlighet att gå ned i kohagen och få en vacker vy över nedre glottern. Under vandringen märker ni nu att ni inte skymtar Nedre glottern, vilket är lite synd, man hade önskat att leden hade varit närmare sjön under vissa partier, men man kan själv vandra in på någon grusväg för att få en skymt av sjön.

Broschyren om vandringsturer i bråvikslandet (Kolmården och Vikbolandet) kan ni se här.

Norrköping - (Vildmarkshotellet - Gerhardsberg)

Ledens startpunkt: WGS84 58°39'32.2"N 16°27'15.1"E. WGS84 DDM 58°39.537'N 16°27.252'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.658951, 16.454194.
Ledens längd: 7 km. Svårighetsgrad: Medel-Svår. Markeringar: Bra markerad sträcka Möjligheter till övernattning: Vildmarkshotellet vid startpunkten (obs, inte de billigaste priserna), tälta ute i den vilda skogen. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 432/433 åker från Norrköping till Vildmarkshotellet. Buss 432 från Marielundsvägen till Norrköping (byte till buss 433 vid Djurparken).

Att välja att starta vid Vildmarkshotellet och sedan ge sig ut mot ett mål dit bussarna inte rullar så ofta är inte optimalt ur ett tidsmässigt perspektiv, men turen blir trevligast så. Då det rullar betydligt fler bussar från Vildmarkshotellet än från Kvarsebo (Kvarsebobussen rullar förbi Gerhardsberg i riktning mot Vildmarkshotellet) så är det nog bäst att börja i närheten av Gerhardsberg, förslagsvis går man av vid hållplatsen som heter Marielund och sedan gå ned mot Bråviken där det finns både informationstavla och en fin rastplats, nu är det dock som så att ni får vandra en bit på Södermansleden här, trots att ni är i Östergötland.

Här följer en redovisning av det som jag upplevde under min tur mellan Vildmarkshotellet och Gerhardsberg. Den första km är det ganska kuperat och man vandrar i närheten av bebyggelse, när man tror att man vandrat en längre sträcka så märker man helt plötsligt att man är i närheten av djurparken, för räkna med att det kan ta lite extra tid att vandra i dessa omgivningar, bitvis är det riktigt brant och stenigt, men ack så vackert.

Ni finner redan från start utsiktsplatser som får er att vilja stanna till och njuta av den vackra utsikten och utsiktsmöjligheterna utefter vandringen är många och storslagna, detta tillsammans med den orörda skog som ni vandrar igenom gör att jag måste skriva att detta är en top of the line vandring!

Det är lätt att finna markeringarna utefter vandringen och mestadels vandrar man på små stigar och grusvägar, en bit på asfaltsväg när man i början passerar igenom Kopparbo som är ett litet sommarstugeområde med några året runt boende. På tal om detta Kopparbo, några hundra meter efter samhället upptäcker ni en skylt som det står KopparboGrottan på och det är ju alltid spännande med grottor och denna grotta har en speciell historia som ni kan läsa mer om under avdelningen grottor. Jag vågade mig bara ner till första schaktet som är cirka 7 meter långt och lagom trångt, för skall ni vandra nedåt i grottan så skall ni ha grottvana och tåla vatten och även spindlar som ni får möta under eran upptäcktsfärd i grottan. 

Efter grottvandringen så fortsätter vandringen i blandad skogsterräng och med utsiktsplatser både här och där, på några platser finns det möjlighet att vandra ända ned till vattnet, men tänk bara på att ni skall vandra upp igen.=)


Söderköpings kommun

Söderköping

Minnen från en svunnen tid!

Ni kan läsa mer om sträckorna av Östgötaleden i Söderköpins kommun på Östgötaledens hemsida.
Vadstena kommun

Vadstena

Halva Omberg är tillräckligt intressant!

I dagsläget (Augusti 2016) finns det bara cirka 15 km vandringsled av Östgötaleden i Vadstena och detta är den sträcka av Omberg-runt som är i Vadstena kommun. Denna sträcka kan ni läsa mer om under Ödeshögs kommun.
Valdemarsviks kommun

Valdemarsvik

Kustnära vandring i magiska miljöer!

Läs mer om Östgötaleden i Valdemarsviks kommun på Östgötaledens hemsida.
Ydre kommun

Ydre

I gränslandet mellan Småland och Östergötland.

Ni kan läsa mer om de etapper av Östgötaleden som finns i Ydre kommun på Östgötaledens hemsida.
Åtvidabergs kommun

Bruksorterna i söder.

Åtvidaberg - (Åtvidaberg - Falerum)

Ledens startpunkt: WGS84 58°11'18.1"N 16°1'13.1"E. WGS84 DDM 58°11.302'N 16°1.219'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.188369, 16.020309.
Ledens längd: 16 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Okej markeringar. Möjligheter till övernattning: Finns i Åtvidaberg vid dess camping eller i vindskydd vid Falla utmed leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Till Åtvidaberg rullar det många bussar från Linköping, även tåget stannar här. Detta tåg rullar vidare till Falerum.

Starten på denna sträcka sker vid Östantorp i Åtvidaberg, inte alls långt från busshållplatsen på Ingatorpsvägen. Efter att ni passerat kyrkogården så tar er leden ned till en dal med en vacker bäck, ni passerar sedan under den stora vägen för att ta er vidare ut till kulturlandskapet söder om Åtvidaberg. Ni vandrar genom mindre skogsdungar och ni märker ganska snart att det är ganska kuperat, så var väl förberedd med vätska under färden.

Vid forsaström kan man fascineras över den gamla bruksmiljön som är väl omhändertagen av gärdserums föreningspersoner.

När ni passerat vägen så bär det uppåt på en grusväg, så ta det lugnt!

Mot slutet av vandringen passerar ni några torp(sommarstugor) i skogen och här finns det möjlighet att ta sig en tur upp på några stenar för att njuta av utsikten, väl värt ett besök!

När ni närmar er Gärdserum så möts ni av en vacker vy där det finns plats för en paus vid den vackra kyrkan. Efter kyrkan kan ni göra en tur upp till glasberget om ni önskar, tänk dock på att det är cirka 700 meter upp till toppen och branten kan kännas i benen efter 14 km i terrängen. Här uppe har man en fin utsikt över nejden.

När ni når Falerum så skall man passa på att vandra upp på dess utsiktsplatser som står omnämnda på östgötaledens hemsida (ostgotaleden.se). Här finns det bland annat fornborg, två stycken utsiktsplatser samt andra intressanta platser. En broschyr i Falerum ger er en karta och mer information. Butik med gatukök samt klädhus finns det även här, de har dock inte öppet alla kvällar i veckan.

Leden snurrar runt till olika platser i Falerum och när ni sedan känner att det är dags att avsluta dagens vandring så tar ni tåget tillbaka till Åtvidaberg eller Linköping (östgötatrafikens taxa gäller på tåget).Ödeshögs kommun

Hjässan är toppen!

Ödeshög - Omberg Runt (Alvastra Kloster - Borghamn - Alvastra Kloster)

Ledens startpunkt: WGS84 58°18'4.9"N 14°39'60.0"E. WGS84 DDM 58°18.082'N 14°40.000'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.301372, 14.666662.
Ledens längd: 27 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: En natt i tält är möjlig. Camping utanför Ödeshög eller Vadstena. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss 664 från Mjölby resecentrum, kliv av vid hållplatsen "Alvastra Vägkors".

Denna led kan ni lämpligtvis börja vid Ellen Keys Strand. Om ni startar i Borghamn så skall ni vandra upp till Drottning Ommas näste för att därifrån börja leden. Ledens längd är cirka 27 km, det finns även möjligheter att göra avstickare under färden, men dessa har jag ännu inte testat. Om ni skall gå hela sträckan runt Omberg så är ett bra tips att ni börjar ganska tidigt på dagen, då det tar en hel dag att gå runt. Det är även möjlighet att gå ungefär halva sträckan till Borghamn, för att sedan övernatta där.

Svårighetsgraden är lagom, man bör dock vara vältränad för att klara av att gå hela sträckan under en dag, vissa partier är ganska branta, men inte alltför tuffa för er som har god kondition. Det finns möjlighet att se många vackra platser där utsikten över Vättern är magisk, vid skidbacken Ombergsliden kan man ta sig upp till toppen och fika vid raststugan där, då får man en fin utsikt över Tåkern och dess omgivningar. Några små hästar möter er under den sista biten, men de är så snälla så. Det är inga snåriga eller på annat sätt svårframkomliga sträckor och leden är ganska bra markerad. Buss från Mjölby går till Vägkorsningen vid Hotellet i närheten av Alvastra Klosterruin, därifrån är man snart vid Ellen Keys Strand.

Läs mer om mäktiga Omberg på denna sida

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)