Östgötaledens sträckor

Det som känneteckar de 140 milen över slättlandskapet och i de finaste skogarna i Östergötland, är dels det faktum att det är de lite finare sträckorna i Östergötland som är utvalda, samt att det finns möjlighet till övernattning i vindskydd straxt intill leden. Leden går främst på grusvägar och skogsstigar och har vid startpunkten oftast en tydlig karta. Leden är oftast mycket välmarkerad med Östgötaledens speciella lite skarpare orangea färg. Det är antingen större runda markeringar på träd eller stenar, eller bredare markeringar runt ett träd eller en stolpe av kraftigare sort. Detta för att man inte skall förvexla dem med andra leder och dels för att det skall vara lätt att se var man skall vandra. Ibland sitter markeringarna tätt, ibland lite glesare, men det är oftast inga problem att veta var man skall vandra. Ett bra tips innan ni börjar er vandring är att ni ser till att ni har en bra karta i handen. Det finns speciella östgötaledenkartor som ni kan få gratis från turistbyrån i den kommun där ni skall vandra, dessa kartor är dock inte så detaljerade, men för cirka 120 kronor kan ni köpa en detaljerad östgötaledenkarta vid turistbyråerna i Östergötland. Ni kan även köpa detaljerade östgötaledenkartor vid bokaffärer i Östergötland. Ni kan ta del av ledbeskrivningar samt mindre detaljerade kartor på: östgötaledens hemsida.

Lederna är listade i kommunordning. Sträckorna på lederna är allt från någon kilometer upp till ett antal mil. Jag har valt att fokusera på de sträckor som man ganska enkelt kan nå via antingen bil (parkering i anslutning till leden) eller via lokaltrafiken som i Östergötland är östgötatrafiken. I första hand fokuserar jag på de ledersträckor som passar för en dagsutflykt.

Nedan följer beskrivningar av de sträckor som jag har vandrat fram till dagens datum. Ni får ta del av ledernas längd, om det finns övernattningsmöjligheter i anslutning till leden, dess svårighetsgrad samt hur väl markerad den är. Jag nämner även om det finns många intressanta platser och byggnader längs vandring. Trevlig vandringstur!

Östgötaledens sträckor i:

Boxholm

Finspång

Kinda

Linköping

Mjölby

Motala

Norrköping

Söderköping

Vadstena

Valdemarsvik

Ydre

Åtvidaberg

Ödeshög

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)