Övriga leder i Östergötland

Finspångs kommun

Finspång - Gruvmilen (Grytgöl)

Ledens startpunkt: WGS84 58°48'11.7"N 15°33'22.1"E. WGS84 DDM 58°48.196'N 15°33.369'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.803262, 15.556147.
Ledens längd: 12 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Saknas på några platser. Möjlighet till övernattning: Inga vindskydd utmed leden. 6 km söder om Grytgöl finner ni Småängens camping. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Nej.

Denna led är lite svår att finna, men starten sker bredvid Folkets hus mitt i Grytgöl, vid Grytgöl IK:s klubbhus (åk förbi fotbollsplanen och industriområdet så är ni snart vid Folkets hus där ni kan parkera samt ser en gammal känd NintendoFigur). Om ni saknar en karta som kanske inte finns vid starten så kan ni vandra på landsvägen i nordlig riktning, vid industrin svänger ni vänster, följ sedan den blåa markeringen. På tal om markeringen, det har var en lite rörig led, först är markeringen som ni skall följa blå, sedan kan den vara rosa och mot slutet även vit och skulle ni vilja göra en avstickare så följer ni en orange markering. Låter det rörigt, ja, leden var lite svår att få grepp om då det bitvis till och med saknades markeringar, man var uppmärksam på var alla andra vandrat så löser ni det. Ledens längd är cirka 12 km, men ni kan ta en kortare tur på cirka 10 km om ni följer de oragemarkerade stolparna efter att ni har passerat en liten sjö. Ni som vill gå hela ledan skall hela tiden följa de blåa markeringarna som kan bli rosa eller vita, men orange står för de avstickare eller vid sjön hemåtvändare.

2 st pilar där det står gruvleden på är lite märkligt placerade och förvirrar mer än de ger en klar vägriktning, så mitt råd är att ni går till höger vid dessa pilar och struntar i vart den andra pilen pekar.

Detta är som sagt en lite märklig runda, för den följer ofta maskinkörda skogsvägar eller går över kalhyggen, inte de storslagna miljöernas tur med andra ord. Fast om ni är på jakt efter gruvor så skall ni vandra denna led, det finns ett antal gruvor i olika storlekar. En oas mitt i skogen finner ni också, den finns på en liten höjd där man kan njuta av tystnaden som ni kan njuta av under många steg vid denna led. Då leden bitvis går nära blöta marker, så är mitt råd att ni har gummistövlar, annars lär ni bli blöta om skorna. Förvisso är det möjligt att åka buss från Finspång, men då måste ni åka så tidigt från Finspång att det inte ses som ett bra alternativ.

Läs mer om Gruvmilen här: fakta och karta

 

Finspång - Gruvstugan (15 km norr om Vreta Klosters GK)

Ledens startpunkt: WGS84 58°40'46.9"N 15°33'26.2"E. WGS84 DDM 58°40.782'N 15°33.437'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.679704, 15.557284.
Ledens längd: 4 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Bra markerad Möjlighet till övernattning: Inga vindskydd vid leden. Småängens Camping 15 km nordväst om leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Nej.

För att finns denna led så krävs det en ganska noggrann redovisning av färdvägen om ni åker via Ljungsbro eller Berg så gäller detta. Åk förbi Vreta Klosters Golfbana i riktning norrut och cirka 4 km efter golfbanan svänger ni höger mot Hällestad, sedan följer ni denna slingriga grusväg en mil tills ni når gruvstugan, parkering finns 100 meter efter gruvstugan. Om ni åker norrifrån så kan ni färdas på riksväg 51 från Finspång i riktning mot Hällestad, 1 km innan Hällestad så svänger ni av mot Vreta Kloster och efter några skarpa vänstersvängar så är ni sedan ute och färdas på den grusväg som tar er till Gruvstugan. Avståndet från Hällestad till erat mål är cirka 5 km.

Leden är cirka 4 km lång och den är väl markerad, terrängen är ganska lättvandrad, något blött parti finns, men har ni bara bra vandringsskor så klarar ni även dessa partier. Vid starten finns det en hel del trevlig information och några gamla byggnader som är intressanta, ett litet häfte med karta finns på plats. Ni möter ett antal gruvor utefter vandringen och det är både spännande och lite mystisk stämning som råder här i de stora Hällestadskogarna. Det finns även en liten extra runda på cirka 1 km, men där möter ni några får som kan vara ganska närgångna. Inga bussar åker i närheten av denna led.

För en karta samt mera om information om Gruvområdet så kan ni besöka gruvspelsgruppens hemsida.

 

Finspång - Lotporpsmilen (5 km norr om Finspång)

Ledens startpunkt: WGS84 58°42'48.2"N 15°48'14.8"E. WGS84 DDM 58°42.804'N 15°48.246'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.713401, 15.804101.
Ledens längd: 10,7 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar. Tyvärr river folk ned markeringarna. Möjligheter till övernattning: Vandrarhemmet i Lotorp. I Finspång finns möjlighet till övernattning. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, både till Finspång och Lotorp (buss 417) rullar det bussar.

Ni kan välja att starta denna vandring i Lotorps samhälle eller vid Grosvad i Finspång. Jag valde att starta vid Grosvads motionsområde då jag åkte buss, och här förbi rullar ett antal bussar från Norrköping. Om ni vill åka buss till Lotorp så blir det lite svårare, då dessa turer inte rullar lika ofta, läs mer på östgötrafikens hemsida.

Först kan man bli lite förbryllad över att det inte finns några markeringar, men det är så att några mindre vänliga personer har rivit ned, alternativt förstört ett antal av de fina vandringsledsskyltar som skall hänga utefter vandrinen. Skyltarna är blå med vit text och vackra, då är det ju synd att någon skall förstöra dessa för oss vandrare. För att undvika att ni går fel så kan ni ta kontakt med Vandrarhemmet för att få en karta över Lotorpsmilen. Vandrarhemmet i Lotorps hemsida finner ni här. Det är ägarna som har snitslat leden, när ni stannar till där under er vandring så kan ni även få en intressant historielektion om orten av de sympatiska ägarna till Vandrarhemmet. Kiosk finns i Lotorp om ni skulle vilja köpa något gott.

Åter till vandringen från Grosvad, första sträckan vandrar ni i ett motionsspår, men pass upp, det finns många olika stigar att välja på, så kartan skall vara med er. I början är det en mindre backe, men sedan är det mycket lättvandrat hela varvet runt.

När ni närmar er Lotorp vandrar ni på mindre grusstigar alternativt gångbana i Lotorp, gå gärna ned till badplatsen i Lotorp om ni är här en varm sommardag, den finner ni om ni följer ån norröver, på vänster sida om ån ligger badplatsen med tillhörande hopptorn för den djärve.

När ni vandrar ned mot Finspång igen så sker vandringen på gångbanan som tidigare varit järnvägsspår, så ni vandrar på en gammal banvall där man fraktat mycket järn genom åren. Man vandrar nära vattnet hela vandringen ned mot Finspång och vid det lilla samhället Butbro kan man gärna stanna till och beundra den märkliga stenformationen intill gångbanan. När man närmar sig Finspång så finner man två kullar på vänster sida och snart ser man sjön och en gångstig som man bara på måste gå in på, här finns det möjlighet att slå sig ned och beundra utsikten.

Snart svänger man upp till Grosvad på höger sida om bilvägen från Lotorp och sedan är det bara att vika tillbaka ned mot vänster efter att man vandrat uppe på höjden vid Grosvad så finner man busshållplatsen.

 

Finspång - Mäselnleden (2 km väster om Finspång)

Ledens startpunkt: WGS84 58°41'47.1"N 15°43'16.9"E. WGS84 DDM 58°41.785'N 15°43.282'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.69642, 15.721371.
Ledens längd: 4 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar. Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd utmed leden. I Finspång finns möjlighet till övernattning. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Till Finspång rullar det ett antal bussar, dock inte till sjön Mäseln.

I närheten av Finspång finner ni denna led, man kan antingen starta i Finsångs Centrum och gå på den gamla banvallen tills man når rundslingan som går runt sjön, det var denna rundslinga som jag gick. Om ni går denna rundslinga så blir det cirka 4 km, om ni går från centrum och sedan rundan så blir det totalt 10 km innan ni är tillbaka i centrum. Rundslingan startar och slutar vid sjön Mäseln där det finns en badplats som är mycket trevlig, bänkar och en liten sandstrand med en liten brygga flytandes ute i sjön möter er vid denna fina plats. Vackra ängar, blommor och djur i lantlig miljö möter dig under vägen. Det är ganska lättvandrat och leden är bra markerad. Några hundra meter innan ni når badplatsens parkering så kan ni vandra upp till vänster i skogen, där finns ett berg med en utsiktsplats som har en liten märklig skapelse, men utsikten är helt ok. Det finns även en fornborg där, ni svänger av vänster på en grusväg straxt efter motionsspårets omklädningsrum och sedan går ni till höger där ni ser att nivåskillnaden blir tydlig. Broschyr med karta över Mäselnleden.

 

Finspång - Sätras vandringsled (kommungränsen mellan Finspång-Norrköping, väg 215)

Ledens startpunkt: WGS84 58°38'12.9"N 15°48'51.3"E. WGS84 DDM 58°38.215'N 15°48.856'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.636913, 15.814261.
Ledens längd: 1.5 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd, cirka 11 km till Finspång där det finns bed and breakfast. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss 419 mellan Finspång och Skärblacka, kliv av vid hållplats "sätra bostäder".

Från riksväg 215 (detta är vägen som går mellan Skärblacka och Finspång), får ni uppmärksamma Finspångs kommunskylt, för just där finns också skylten som visar att ni ska svänga vänster för att nå Sätras Naturreservat. Fortsätt sedan 400 meter på grusvägen och ni når en parkeringsplats med tillhörande informationstavla och rastplats.

Informationstavla berättar om att detta är en plats där gruvdrift funnits och ett antal speciella växter har sin hemvist just i dessa marker. Det är lätt att tro att ni ska finna mäktiga gruvor i skogen, men det som nu finns kvar är stora stensamlingar och revor i marken som ger sken av att det var just där som gruvdriften skedde. Bitvis kan det vara blött i marken, så var observant på var ni placerar era fötter. Då leden bara är 1.5 km och hela leden går på små skogsstigar så kan detta vara en vandringstur för dem som kanske är på väg till annat mål för dagen, men gärna vill ta en andningspaus i naturen. I närheten finns det även en gammelek som kan vara värd ett besök. Jag hade dock önskat några informationstavlor i skogen, som kunde berätta om vad som skedde i dessa skogar för länge sedan och hur naturen har förändrats.

 

Linköpings kommun

Linköping - Askaleden (Lilla Aska Griftegård)

Ledens startpunkt: WGS84 58°21'59.5"N 15°34'15.1"E. WGS84 DDM 58°21.992'N 15°34.251'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.366532, 15.570856.
Ledens längd: 4,2 km eller 2 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Väl markerad. Möjligheter till övernattning: närhet till Linköping. Möjlighet att åpka med buss/tåg till leden: Ja, buss 540 (och flera andra bussar) från Linköpings resecentrum stannar vid högsätersvägen i dess närhet.

Lämpligtvis startar ni er vandring vid informationskontoret vid Lilla Aska Griftegård, här kan ni parkera er bil eller cykel om använder dessa färdmedel. Det finns en karta vid kontoret, eller så kan ni se kartan på lilla aska griftegårds hemsida som ni finner här.

Jag rekommenderar att ni vandrar leden under en helg, då det förekommer en hel del maskintrafik i området eller i dess närhet under vardagarna (stora aska grustag finns bland annat i närheten). Om ni väljer att starta er vandring vid kontoret så vandrar ni sedan upp till vänster förbi en minneslund innan ni når skogen. Väl i skogen finner ni att vandringen sker på en bred grusväg och genom hela vandringen lär ni märka att det inte är några som helst problem med framkomligheten, främst sker vandringen på bredare grusvägar, men även skogsstigar förekommer. Den första biten i skogen är trevlig och här finner ni några små överraskningar. Det är lämpligt att kliva av från grusvägen och bege sig upp på ett klipphäll för en stunds fikastund. Förutom några små överraskningar i skogen kan ni se mountainbikecyklister och hästar, men det är ändå en avkopplande miljö. När ni sedan vandrat över vägen mot Stora Aska svänger ni straxt till vänster och här finns det spår av flera fornminnesgravar och andra spår från tiden för oss. Stanna gärna till en extra stund här. Efter detta når ni snart fram till Lilla Askas huvudbyggnad med tillhörande loge, det stora huset kan hyras ut för middager. Ni vandrar vidare på griftegårdens område och svänger sedan mot Linköpings Kommuns största rullstensås, här är det vackert att sätta sig ned för kontemplation och eftertanke. Inne på området får ni också se flera andra intressanta objekt, men de låter jag er själva få upptäcka under vandringen.

 

Linköping - Bjänleden (4 km norr om Stjärnorp)

Ledens startpunkt: WGS84 58°33'36.7"N 15°35'50.5"E. WGS84 DDM 58°33.612'N 15°35.842'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.560195, 15.597367.
Ledens längd: 8 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Var uppmärksam vid kalhygget. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd utmed leden, 5 km till Sandviks Camping vid sjön roxen. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss 525 från Vreta Kloster Kyrka stannar 2 km från leden, men det finns få möjligheter att åka under dagen.

Denna led finner ni cirka 4 km norr om Stjärnorp Slott, ni åker förbi slottet norröver och svänger efter cirka 1 km vänster upp i skogen, följ sedan grusvägen tills ni når den gamla kvarnen vid Bjäsäter på höger sida efter 3 km. Detta är en av de leder i Östergötland som är mest intressant ur ett historiskt perspektiv, det finns nämligen ett antal informationstavlor som berättare historier om personerna som bodde här ute i skogen. Vad de arbetade med och hur länge sedan det var den sista boende flyttade från dessa ödemarker. Vid startplatsen (kvarnen) finner ni flera gamla intressanta byggnader och där kan ni även köpa en karta över leden med fakta som även finns på informationstavlorna utefter leden. Ledens längd är cirka 8 km lång, bitvis lite brant, men inga problem för den som är någorlunda van att vandra. Ni bör dock vara uppmärksamma på hur ledens sträckning går, speciellt när ni når kalhygget under kraftledningen, då skall ni först gå över till andra sidan, för att sedan vandra tillbaka en bit längre fram och sedan följer ni kanten tills ni åter igen skall ta er över kalhygget. Förutom att det just vid denna passage är lite svårt att veta var man skall gå så är leden ganska bra markerad. En stor fördel som jag upptäckte under vandringen var det faktum att tystnaden fanns här ute långt från alla asfalterade bilvägar. Ni som är redo för ett bad kan också bada i sjön Bjän, även om det är lite svårt att gå ned i vattnet då det får ske från stenpartier eller en mindre och lite trasig brygga. Under vissa tider på dygnet kan ni åka buss till Stjärnorp Slott.

Kartor över Bjänleden/Rådslaleden kan ni köpa via Vreta Klosters hembygdsförening.

 

Linköping - Ekängsdalens led (Ullstämmaskogen)

Ledens startpunkt: WGS84 58°21'57.5"N 15°39'0.9"E. WGS84 DDM 58°21.958'N 15°39.015'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.365975, 15.65025.
Ledens längd: 3.2 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Väl markerad Möjlighet till övernattning: Vindskydd finns i närheten av leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, flera stadsbussar i Linköping rullar till Vidingsjö (Hässlegatan).

Denna led skapades i och med att ekängsdalens våtmark återskapades under 2011, detta är en i raden av våtmarker som Linköpingsborna och alla andra kan ta del av efter ett stort arbete med att iordningsställa vägar samt vackra fågeltorn i stadsnära natur.

För att finna denna led så kan ni lämpligtvis parkera bilen eller cykeln vid Vidingsjö Motionscentrum, buss 1 från Linköping Centrum stannar vid Lasses livs i närheten och där ni kan handla lite gott innan ni ger er av mot Vidingsjö motionscentrum. Ni kan även äta något gott vid Vidingsjös motionscafé i närheten av parkeringen vid motionscentrumet.

Första delen vandrar ni lämpligtvis på östgötaleden (ni finner markering vid det lilla loket i lekparken intill de nya bänkarna med tak). Efter att ni vandrat ut på en grusväg så är ni snart framme vid de korta stolparna som visar vägen för er, den rödbruna färgen finns tydligt markerade på stolpar längs hela vägen. Det går även att välja att följa milspåret och när ni närmare er startpunkten för leden så ser ni de korta stolparna som visar vägen, men enklast och roligaste vägen är att följa östgötaleden första sträckan.

Leden runt vattnet börjar (eller slutar) på grusvägen som till sluter leder till en bilparkering där det finns möjlighet att fika vid ett gediget träbord med tak över huvudet, här finns även ett mindre fågeltorn. Den första km vandrar ni samma väg som östgötaleden, vilket kan tyckas vara lite synd att det inte riktigt blir någon unik led. Det som också är lite synd är att leden mestadels går på breda grusvägar alt. stigar istället för att snirkla iväg lite på mindre skogsstigar. Ni lär inte vara ensam under er vandring, då man under vissa delar vandrar på löparspåret samt att detta område är mycket populärt av friluftsmänniskor. Läs mer om ekängdalens nya område på denna sida.

 

Linköping - Hembygdsleden (Landeryds Hembygdspark)

Ledens startpunkt: WGS84 58°21'45.8"N 15°42'0.4"E. WGS84 DDM 58°21.764'N 15°42.007'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.362728, 15.700117.
Ledens längd: 6.6 km alt. 4.2 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Saknas vid kalhygget, i övrig okej markeringar. Möjlighet till övernattning: Vandrarhem eller hotell i Linköping, campingmöjligheter i Sturefors. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss 565 och 566 från Linköpings resecentrum stannar vid hållplats Harvestad.

Straxt söder om Linköping finner ni Landeryds Golfbana och intill "sturefors vägen" finner ni även Landeryds hembygdspark. Det är väl skyltat, men om ni cyklar så kan det vara lite marigt att hitta rätt då det byggs väldigt mycket i detta område. Parkering finns intill hembygdsparken som är ett populärt resmål för de som vill njuta av gamla vackra byggnader och kanske gå en tipsrunda. Hembygdsföreningen är mycket aktiv och har flera olika arrangemang varje år. Starten på hembygdsleden sker intill denna park, först vandrar man ut i en kohage, så det är nog lämpligt att vandra under de perioder då djuren inte är där, det vill säga från senare delen av hösten fram till Maj månad. Detta är ett intressant område ur ett historiskt perspektiv och då vill man kanske inte bli störd av nyfikna kor. Efter den korta vandringen i kohagen vandrar man sedan rakt över golfbanan och vid en kort avkrok på en liten asfalterad väg är man snart åter vid golfbanan. Jag kan tycka att det är lite märkligt att en vandringsled går vid en golfbana, det är inte direkt det konstgjorda landskapet man vill se och här får man sällan den ro och enskildhet som en vandrare ofta söker efter. När man passerat golfbanan så skall man gå över den smalspåriga järnvägen för att sedan gå en härlig kortare tur ned till Slattefors Sluss där det passar ypperligt att ta den medhavda matsäcken. Kinda Kanal flyter fram här och just här finner man lite ro, annars hör man ofta trafik eller människor då det är en stadsnära led.

Sedan skall man upp på landsvägen en kortare bit innan man når Landeryds vackra gamla kyrka, efter detta vandrar man över spången som är en träbro med vacker konstruktion. Sista biten vandrar man i ett skogsparti där början blir en trevlig bekantskap medan slutet blir en stor besvikelse då man möts av ett kalhygge där de förbereder för ännu mera bebyggelse.

Om ni väljer att gå hela rundan så blir den cirka 6.6 km, det finns även möjlighet att ta en genväg så att sträckan blir 4.2 km. Mot slutet kan man även ta en lite enklare väg om man önskar, då slipper man se kalhygget, men missar då ett vackert träd som kan vara värd en liten extra sväng. Förutom partiet vid kalhygget så är det mycket lättvandrat och mestadels asfalt eller grusvägar alternativt skogsstigar i bra skick. Bitvis ser man märkliga stenformationer och man undrar då nyfiket vad dessa har att berätta, som tur är finns då ett antal intressanta informationstavlor.

Hela leden är mycket väl markerad med en tydlig gulblå markering, så det är en väl genomarbetad led. Ett litet häfte med karta över leden finns att få vid starten.

I anslutning till hembygdsparken där start och mål sker kan man även gå en mycket kort led som kallas högsbacksleden och den är bara cirka 150 meter och ger information om smedjan och sprängning av sten för förekom här förr i tiden. Läs mer om Landeryds Hembygdsförening på denna sida: Landeryds Hembygdsförening

 

Linköping - Kärna mosses vandringsled (vid Malmslätt)

Ledens startpunkt: WGS84 58°25'2.2"N 15°31'41.2"E. WGS84 DDM 58°25.037'N 15°31.686'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.41728, 15.528102. Ledens längd: 1 km. Svårighetsgrad: Lätt, men det kan vara blött bitvis. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd, men endast några km till Linköping. Möjlighet att åka buss/tåg till leden: Buss nummer 13 från Linköpings resecentrum, hållplats Kärna kors.

Om ni åker buss kan det vara lämpligt att hoppa av vid hållplatsen vid Ica (Kärna kors), för att sedan vandra nedför Källgatan. Bakom kyrkans lekplats (vid Basketplanen), är det möjligt att vandra på en stig för att nå fram till leden. Denna del av området vid Kärna mosse är intressant, här finns en magisk natur. Om ni väljer att åka bil, kan ni parkera bilen nedanför kyrkan, precis intill ledens startpunkt finns en scoutgård med tillhörande parkering.

Kärna Mosse är egentligen inte en mosse, utan ett kärr med mossliknande karraktär. Det är lämpligt att ha gummistövlar eller andra vattentåliga skodon, då leden bitvis kan passera vattenrika platser. Slingan passerar bland annat speciella naturtyper och skogen känns både mystisk och olik landskapets övriga natur. Mitt ute på mossen finns det bänkar och bord, för er som vill ta en fikapaus vid denna magiska plats. Tänk på att ni bör välja en helgdag för ett besök här, då inte flygtrafik sker i samma utsträckning, då Malmens helikopterflottilj finns i närheten.

För er som gillar orkidéer är platsen ett givet utflyktsmål, det finns ett antal i området, vissa mer sällsynta än andra.

 

Linköping - Rådslaleden (7 km norr om Stjärnorps Slott)

Ledens startpunkt: WGS84 58°36'23.7"N 15°34'27.7"E. WGS84 DDM 58°36.395'N 15°34.462'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.60659, 15.574365.
Ledens längd: 5 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Bra markerad Möjlighet till övernattning: inga vindskydd utmed leden, 8 km till Sandviks Camping vid sjön roxen. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Nej, inte i närheten.

Inte alltför långt från Bjänleden så finner ni denna led, enklast når ni den om ni åker förbi Cloetta i Ljungsbro och följer sedan skyltar mot Hällestad, när ni åkt förbi golfbanan så fortsätter ni cirka 4 km innan ni svänger höger mot Hällestad och nu blir det grusväg och det är just nu som ni måste vara lite uppmärksamma på de små skyltarna som visar vägen till Rådslaleden. Även denna led kan leda till att ni upptäcker den där magiska tystnaden som man ofta strävar efter att finna när man vandrar. Det är ganska lättvandrat, dock bör ni ha bra skor, för mot slutet skall ni passera en liten bäck och då gäller det att gå över på rätt ställe för att gå torrskodd, gå ned till bäcken och sedan följer ni den en bit bort för en säker passering. Har ni kartan med er så kan in inte gå fel. Många intressanta fakta om folket före oss, gruvmiljöer och kolmilor finner ni utefter vandringen, även några andra små överraskningar som gör vandringen mycket trevlig. Inga bussar åker i närheten. Ni kan köpa en karta av Vreta Klosters hembygdsförening.

 

Linköping - Stjärnorpsravinen (Stjärnorps Slott)

Ledens startpunkt: WGS84 58°31'52.0"N 15°34'40.9"E. WGS84 DDM 58°31.867'N 15°34.682'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.531111, 15.578034.
Ledens längd: 1 km. Svårighetsgrad: Medelsvår om ni skall gå hela vägen. Markeringar: Det finns inga markeringar i terrängen. Möjligheter till övernattning: 1 km till Sandviks Camping vid sjön roxen. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss 525 från Vreta Kloster Kyrka stannar vid slottet.

Detta är inte en led som är utmärkt i terrängen, men då det är en plats där många vandrar så tar jag med den i min beskrivning av intressanta leder. Leden hittar ni enkelt, då den startar nedanför Stjärnorps gamla slott. Det finns en informationstavla vid redskapsboden bredvid parkeringen. När ni gått ned till bäckravinen så hamnar man i en annan värld, ett tips är att vandra runt här när blommorna är i full blomning! Ni följer bäcken tills ett nedfällt träd gör att ni måste vända, på vissa ställen kan man vandra upp för de branta backarna och där uppe finns det parkbänkar som är perfekt för en fikastund. Det är cirka 500 meter som ni kan vandra innan nedfallna träd medför att ni behöver vända, men det är väl värt ett besök. Läs mer om området på denna sida.

 

Linköping - Tinneröleden

Ledens startpunkt: WGS84 58°23'38.4"N 15°36'31.5"E. WGS84 DDM 58°23.640'N 15°36.526'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.393993, 15.608761.
Ledens längd: 11 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Alltför korta stolpar Möjligheter till övernattning: Vindskydd utmed leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, stadsbuss 2 (dagtid) eller 4 (kvällstid) stannar vid Djurgården.

I nära anslutning till Linköping finner ni denna oas där eklandskapet sträcker ut sig som en vacker park av större mått. För att hitta till starten som lämpligtvis sker vid Karles fotbollsplan så kan man antingen ta buss nummer 2 och hoppa av vid Djurgården efter att ni åkt på bron över haningeleden. Om ni färdas med bil eller cykel så åker ni in till Garnisonen, väl där tar ni höger direkt (infanterivägen), åk sedan cirka 200 meter, sväng sedan höger och fortsätt sedan rakt fram upp på bron, snart ser ni parkeringen på vänster sida. Vid starten hittar ni information om området, samt har möjlighet att finna er ett häfte med karta över leden och området. Detta är det gamla övningsområdet som nu är ett naturreservat och ett mycket välbesökt sådant. Linköpings Ekopark har gjort ett otroligt stort arbete med att sköta dessa ängsmarker, hagmarker och gamla torp som ni finner här. De anordnar även guidade turer i området, vilket jag varmt kan rekommendera, guiderna är mycket pålästa och kunniga!

Under denna vandring så lär ni vandra i närheten av djur under sommarperioden då vandringen sker över ängsmarker där det kan finnas kor och får som betar, men då de är mycket vana vid att folk rör sig i dessa områden, så lär de vara lugna.

Man följer en mörkröd markering på låga stolpar, under några km så följer östgötaleden samma sträckning, vilket är lite synd kan tyckas då man vill gå en unik led. Stolparna sitter oftast mycket tätt, ibland får man titta en bit fram i terrängen för att upptäcka nästa stolpe, men det är nu inga problem att finna rätt väg. Leden är mycket intressant då det går över ett område med stort värde för dem som gillar historia och natur. Här passerar ni gamla gravhögar och fina vackra stora träd som sträcker på sig. Efter ungefär halva sträckan når ni Rosenkällasjön där det är lämpligt att ta en paus, vandra gärna upp på något av de små bergsknallarna som finns straxt intill den grusade bilvägen. Om det har regnat en tid innan ni skall ut och vandra så bör ni ha vattentäta skor på er då man vandrar precis intill ett kärr mot slutet av vandringen.

Om man vill göra några kortare turer så finns det möjlighet att vandra slingor som är markerade med mörkblå färg, dessa finner ni i de norra delarna av området. Fast då de bara är mellan 500 meter och cirka 2 km så kanske de mest skall vandras om man vill gå lite extra utöver den långa slingan. Det finns mycket mer att se om man går den långa slingan.

Om ni vill ta del av mer information om Tinnerö så kan ni besöka Linköpings kommuns hemsida.

Läs mer om Linköpings ekopark på deras hemsida.

 

Linköping - Ullstämmas skog - Ullaberg

Ledens startpunkt: WGS84 58°21'13.1"N 15°40'46.2"E. WGS84 DDM 58°21.218'N 15°40.770'E

WGS84 decimal (lat, lon) 58.353626, 15.679507. RT90 (nord, öst) 6470045, 1492642
SWEREF99 TM (nord, öst) 6468282, 539768.
Ledens längd: 4 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Bra markerad led. Möjligheter till vöernattning: Vindskydd vid norra delen av leden. Möjlighet att åka buss/tåg till leden: ja, till harvestad gård kan man åka buss, sedan en vandring på cirka 1 km förbi gården.
Detta är en nylagd led under 2021 och verkligen värt att besöka, dock vill jag uppmuna vandrare till att välja rätt dag. En vardag är inte att föredra då tunga fordon arbetar inom hörbart avstånd.
Antingen kan man välja att gå motsols eller medsols då detta är en rundslinga. Om du väljer att starta från vindskyddet sker första delen på en grusväg, efter en knapp km så viker leden av i skogen upp till höger, här finns det en bra fikaplats, men jag skulle vänta med fikapausen. Leden går förbi mossen och viker sedan av runt mossen tillbaka till platsen dä ni vek av tidigare.
Här kan ni gå höger ut i riktning mot en mindre gård där ni ska korsa ett fält för att sedan gå inne i skogen uppe till vänster. Nu börjar den bästa delen av leden, för nu ser man vattnet i stort sett hela tiden under en längre sträcka. Efter en stund når ni till några större klippblock och här finns möjlighet att korsa mossen med hjälp av bro eller så fortsätter ni rakt fram. Om ni korsar mossen så är ni snart åter i närheten av platsen där jag nämnde att det finns en bra fikaplats. Lämpligt är at gå över bron och sedan vända tillbaka för att sätta sig ned och fika vid bänken som finns där leden delar sig. Om ni väljer att fortsätta hela vägen runt mossen (och inte över bron och till den tidigare nämnda rastplatsen) så kan det vara lite blött på vissa passager, så gå försiktigt. Det finns några små stenar som hjälper er att gå torrskodda. Snart är ni sedan åter vid vindskyddet.

 

Viggeby - Viggeby strandslinga (20 km söder om Linköping)

Ledens startpunkt: WGS84 58°12'8.2"N 15°38'31.6"E. WGS84 DDM 58°12.137'N 15°38.526'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.202284, 15.642107. RT90 (nord, öst) 6453193, 1490411. SWEREF99 TM (nord, öst) 6451411, 537740. . Ledens längd: 8 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Bra utmed hela leden. Möjligheter till övernattning: Vindskydd finns vid badplatsen. Läs mer om boendet här. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Nej, inte direkt till leden, men buss mot Rimforsa/Kisa stannar utmed stora riksvägen. Därefter blir det en vandring på cirka 2 km till leden.

Vid den stora parkeringen är det lämpligt att starta er vandring. Då kan man välja att först gå tillbaka på grusvägen för att sedan svänga av till höger mot båtplatserna och här börjar de vackra vyerna över vattnet. Efter en passage förbi en kohage med mäktiga ekar kan man välja att följa markeringen upp mot grusvägen eller hålla sig nära vattnet för vackrare vyer. Efter en stund i mindre skogar når man sedan upp till stugan längst ut vid klipporna mot vattnet, här är det gott att göra en paus och njuta av utsikten. Leden följer sedan vattnet en stund innan den viker av i skogsterräng och förbi kalhyggen som man får tänka bort i sådan här magisk natur. Före kalhygge passeras en badplats där det även finns grillplats och vindskydd. Det är viktigt att komma ihåg att dessa marker är välbesökta vår och sommartid, så de vackra platserna kan vara upptagna.



Västerby - Västerby lövskogar (25 km söder om Linköping)

Ledens startpunkt: WGS84 DDM 58°15.384'N 15°39.811'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.256407, 15.663511. Ledens längd: 2 km (uppskattad distans, då det saknas markeringar). Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Saknas i närheten av Kvilla Bro. Möjligheter till övernattning: Både hotellrum, enklare rum och vindskydd vid Vårdnäs stiftsgård. Läs mer om boendet här. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Nej, inte direkt till leden, men buss 566 från Linköping trafikerare hållplats Vårdnäs vägkors. Sedan blir det en vandring på cirka 2 km till leden.

Vid den tänkta startplatsen finns det en parkering och en informationstavla om Västerby naturreservat, här finns även en folder. Ni kan även ladda hem foldern här. Det bör nämnas att leden inte är tydligt markerad, men att den följer naturrservatets norra gräns, via grässtigar och skogsvägar. Vandringen sker i lövskogar och ni passerar en äng som ni bör vandra förbi sommartid då djurlivet är som rikast. Vid torpet Snår skymtas snårviken som är en länk mellan sjöarna Stora och Lilla Rängen. Det är en trevlig vandringstur, då det kan skymtas vattenfåglar och andra djur i hagen.

När ni vandrat till korsningen mellan Kvilla Bro och Stubbetorp försvinner markeringen, pilen i korsningen visar att ni ska svänga höger, men sedan har markeringen försvunnit. Ni bör dock följa grusvägen fram till bron för att se ut över vattnet vid Snårviken.


 

Mjölby kommun

Mjölby - Skogssjön runt (2 km öster om Mjölby Centrum)

Ledens startpunkt: WGS84 58°20'39.3"N 15°7'17.8"E. WGS84 DDM 58°20.655'N 15°7.297'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.344258, 15.121619.
Ledens längd: 4 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: saknas intill sjön, använd karta. Möjligheter till övernattning: Skogssjöns Camping. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, östgötapendeln till Mjölby Central och sedan stadsbuss 354 eller 356 till glaciärvägen.

Denna runda är i närheten av stadsmiljö, men trots detta så känner man stundtals av naturens lugn. Leden är cirka 4 km lång i lätt terräng, leden är mycket bra markerad, men efter en km passerar man över vattnet och där bör man ha gummistövlar då plankorna är i lite sämre skick. Man kan göra några avstickare från den ordinarie leden, bland annat finns ett elljusspår i närheten och sedan kan man vandra östgötaleden vid denna startplats. Det finns möjlighet att åka stadsbuss till i närheten av badplatsen där leden börjar, dock bör man tänka på att stadsbussarna inte rullar så ofta här. Kiosk och bänkar finns vid badplatsen där leden startar. Här finner ni mera information om Skogssjöbadet  

 

Väderstad - Åsabackarna (3 km söder om Väderstad) 

Ledens startpunkt: Vid parkeringplatsen, skyltat från stora vägen. Ledens längd: 1.5 km. Svårighetsgrad: Lätt
För att nå denna led åker ni söderöver genom Väderstad samhälle, åk nedanför affären och förbi E4:ans brusande ljud. Efter någon km finns skylt som talar om att Åsabackerna är till vänster. Ni åker förbi en ladugårdsplan och snart når ni en mindre parkering. Åsabackarna är lämningar efter inlandsisiens framfart. Läs gärna mer om platsen på länsstyrelsen.
Första delen är en liten brant och sedan når man till en plats där man verkligen ser hur inlandsisen format landskapet. Det är ett öppet landskap, så det finns risk för att det kan blåsa en del. Efter en tur ned finns det möjlighet att gå en extra runda i riktning mot den stora vägen. Leden är ganska kort, men ändå väl värt ett besök.

 

Motala kommun

Klockrike - Bolletrampen (Klockrike samhälle, 24 km väster om Linköping)

Ledens startpunkt: WGS84 58°29'50.7"N 15°20'12.7"E. WGS84 DDM 58°29.846'N 15°20.212'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.497428, 15.33686.
Ledens längd: 2 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markerinar: Saknas, men vägvisning ges på plats. Möjligheter till övernattning: Kulla Bed & Breakfast som är beläget cirka 3 km väster om samhället. Möjlighet att åka buss/tåg till leden: Ja, buss med östgötatrafiken, dock få turer helgdagar.

Mitt ute på den vida östgötaslätten finns det vackra samhället Klockrike, som nämns av den kände författaren Harry Martinsson i boktiteln "Vägen till Klockrike". Boken handlar om luffaren Bolles längtan efter frihet och ett paradis, som kan liknas vid orten Klockrike som för övrigt blivit framröstat som Östergötlands vackraste ortsnamn.

När ni startar er vandring vid järnvägsparken som ni finner i anslutning till busshållplatsen i Klockrike kan ni läsa mer om järnvägen som en gång passerade just här. Vandringen som mestadels sker på gång och cykelvägar tar er med till tiden då orten hade både tegelbruk och mejeri. Följ bara anvisningar på de informationsskyltar som finns så finner ni fram till nästa intressanta plats. Det känns verkligen som historiens vingslag gör sig påmind när man vandrar förbi tegelbruket där luffare ofta värmde sig efter en lång dags vandring till denna vackra ort.

Naturkartan ger er både bilder och karta med information om bolletrampen som är värd ett besök.

 

Motala - Fågelmossens Naturreservat (8 km väster om Kvarns Herrgård)

Ledens startpunkt: WGS84 58°40'16.7"N 15°12'53.7"E. WGS84 DDM 58°40.278'N 15°12.896'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.671304, 15.214927.
Ledens längd: 2.5 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Vindskydd finns, Kvarns Herrgård Bed and Breakfast. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Nej.

För att hitta till startplatsen för denna vandringsled så bör ni skaffa en detaljerad terrängkarta över Motala Kommun, då man färdas ett antal km på grusvägar för att hitta rätt. Vid startplatsen finns vindskydd, informationstavla och parkeringsplats, dessutom en liten hydda.

Här infinner sig lugnet och det är mäktigt tyst under vandringen, mestadels vandrar man på väl upptrampade skogsstigar, men även på en grusväg. Mossen passeras och några större klippblock får tankarna att snurra på folk som bodde i dessa trakter.

Det hade varit trevligt med något mer att se på vandringen, nu blir det mer en vandring i skogen utan något spännande att se förutom mossen.

För er som vill ha en liten utmaning så kan man fortsätta vandringen från utkanten av Fågelmossen, man vandrar då över till andra mossar (Hästtumla, Stora Boda och Bromossens NR) och nu ska ni ha ordentliga kängor och kraftiga byxor på er, för nu börjar äventyret. Här får ni vandra över blåbärsris och skvattram, några stigar finns inte, man siktar mot träden som är markerade med orange färg. Det är bitvis lite lurigt att ta sig fram över våtmarkerna, men med vattentåliga skor med högt skaft så går det fint. En våtmark passeras, här kan man stanna till och sätta sig ned och fika på någon plats där det inte är blött. Vandringen går nästan enbart i skogsterräng och har man tur kan man se intressanta fåglar och djur. Tänk på att välja rätt årstid när ni skall vandra här, efter ett antal dagars regn lär det vara riktigt blött i markerna här. En torr sommar kan man lätt vandra fram här, även om den snåriga terrängen kan suga musten ur dig som vandrare. När man sedan skall vika av tillbaka till Fågelmossens naturreservat efter att man passerat en grusväg får man vara uppmärksam, då det saknas pil på stolpen som står i delningen i skogen, men pilar finns på marken som jag placerade ut.

Detta blir en vandring på cirka 12 km om ni vandrat hela Fågelmossen också, en medelsvår vandring i gammal skog där stillheten och tystnaden råder.

 

Motala - Hälla Gårds vandringsled (5 km öster om Tjällmo)

Ledens startpunkt: WGS84 58°42'20.5"N 15°27'15.0"E. WGS84 DDM 58°42.342'N 15°27.251'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.705706, 15.45418.
Ledens längd: 7 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Väl markerad. Möjligheter till övernattning: Boende vid Hälla Gård är möjlig. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Nej.

Ute i de vidsträckta Tjällmoskogarna så finner ni en gård som har satsat på ett hälsotema med möjlighet till både massage och boende samt vandring. Ni finner mer information om Hälla Gård på denna sida. Det rullar inga bussar i närheten av denna led, ni hittar enklast dit om ni åker via Tjällmo och svänger sedan av till höger mot Småängsbadets Camping, åk sedan 3 km tills ni ser skylten som visar att ni skall svänga av mot Öna. Följ sedan skyltning mot Hälla. Ni skall färdas cirka 2 km på grusvägen innan ni når Hälla Gård.

Väl framme vid gården så finns det goda parkeringsmöjligheter, starten av denna led sker vid en liten bod på gården. Där finns en karta att låna, kartan innehåller även en lite förvirrande vägbeskrivning. Denna led får ett stort plus för de tydliga markeringarna i terrängen, det är mycket enkelt att finna rätt väg för denna vandring.

Under första delen av leden så vandrar man på en maskinkörd skogsväg, sedan passerar man en mosse, så pass upp, det kan vara lite blött i markerna. Sedan vandrar ni genom en mycket mysig skog där tiden stått stilla. Efter att ni lämnat skogen så vandrar man en bit på en grusväg, innan ni når en öppen glänta så finns det en fin fikaplats på ett stenparti.

Väl framme vid en gård med kohage i dess närhet så finns det möjlighet att göra en avstickare från leden, om ni väljer att gå upp till gården för att titta på gruvorna så bör ni vara uppmärksam på var ni skall gå, då det inte finns någon beskrivning på er karta om gruvorna. Gruvorna är inga jättegruvor, men för den historieintresserade så är de värda ett besök. När ni vandrar vidare på leden så blir det nu vandring i ett skogsparti där flugor och myggor trivs, så pass upp! Väl ute ur skogen så blir det grusväg alt maskinkörd skogsväg sista biten fram till sjön Tron där det finns både badmöjligheter samt utetoalett. Om ni har riktigt tur så väntar er en överraskning sista biten innan ni når grusvägen som leder tillbaka till Gården.

Här ute i de vidsträckta skogarna finns det gott om djur i rörelse, jag hörde bland annat en uggla som hooade plus att jag såg två grävlingar. Leden har inte så många spännande platser intill leden och jag tycker att den är något kort, men helhetslösningen med massage och boende är ju något att tänka på för den stressade nutidsmänniskan. Här kan man finna det lugn som många söker efter. Under jaktsäsong kan det vara så att leden är stängd för besökare.

 

Motala - Skönnarboleden (8 km norr om Tjällmo)

Ledens startpunkt: WGS84 58°47'26.8"N 15°23'0.4"E. WGS84 DDM 58°47.447'N 15°23.006'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.790778, 15.383434.
Ledens längd: 11 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Väl markerad. Möjligheter till övernattning: Vindskydd finns utmed leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Inte fram till leden, det blir cirka 4 km vandring från ändhållplatsen för buss nummer 414 från Finspång mot Skönnarbo vändplats där ni kliver av.

Denna led startar vid Kristinefors, cirka 8 km norr om Tjällmo, vad jag vet så går det inga bussar i närheten, men om man åker bil så står det väl skyltat ute vid stora landsvägen 211 norr om Tjällmo. Efter att man startat turen vid en fin informationstavla så passerar man några äldre hus för att sedan bege sig upp i skogen till höger, man följer bäcken och finner snart många fina platser där folket före oss levde och verkade. Efter någon km når man så det mäktiga vattenhjulet och här kan man välja om man vill gå den långa eller korta vägen, en tydlig kartbild visar vägen.

Jag valde att gå den långa vägen och då blir sträckan cirka 11 km i bitvis lite igenvuxen terräng, men det går lätt att ta sig fram. Skyltningen var helt okej, även om det kanske saknades någon vägvisare på ett ställe där man korsar en mindre grusväg, men har man kartbilden med sig så hittar man lätt. Det finns möjlighet till bada i den fina sjön som även har ett övernattningsskydd och bänkar för den trötte. Lämpligt ställe att fika är vid sjön där man kan bada. Sista biten är lite brantare innan man sedan når startplatsen, nu kan man åter igen göra ett val, antingen väljer man att gå till startplatsen eller så går man upp för ett utsiktsberg, dit når man efter en lite tuff stigning i bitvis något svårframkomlig terräng, men är man en van vandrare är det inga problem. Sedan vandrar man vidare förbi gamla torp och en vacker skolbyggnad plus ett vackert gammalt träd. Färden bjuder även på lite humor. Ingen möjlighet att åka buss till hållplats i närheten av denna led, ni kan dock åka från Finspång till vändplatsen vid länsgränsen (heter också Skönnarbo) utmed väg 51, ni får då vandra utmed denna trafikerade väg plus leta er fram i tuff skogsmiljö i cirka cirka 3 km ni når leden. Skönnarboleden sköts av Tjällmo hembygdsförening.

 

Motala - Staffanstorp (nära Dunterberget, cirka 4 km från centrum)

Ledens startpunkt: WGS84 58°31'45.2"N 15°5'23.7"E. WGS84 DDM 58°31.753'N 15°5.395'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.529212, 15.089915.
Ledens längd: 4 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska väl markerad. Möjlighet till övernattning: Boende i Motala via camping eller vandrarhem. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, stadsbuss nummer 303 från stora torget i Motala, kliv av vid hållplats blåklockan.

I utkanten av Motala finner ni denna oas där flera kortare slingor tillsammans bildar en cirka 4 km lång vandringsled. Olika färger visar er vägen, om ni skall välja bort någon av dessa kortare slingor så är den kortaste (blå) mindre intressant. Den går runt en hage där man i och för sig har lite utsikt över Motalas industrier och ser en gammal kalkugn, men gräset man vandrar i kan vara högt och slingan är bara 700 meter.

De gula (1.2) och röda (1.8 km) slingorna är trevliga, man får vandra i en skog där man har nära till ängsmark, små våtmarker och några brantare partier. Grillplats finns och flera bänkar där man kan sitta ned och njuta av omgivningarna. Det är lättvandrat, mestadels på små grässtigar och grusvägar.

Karta över Staffanstorp kan man se i denna folder.

 

 

Norrköpings kommun

Norrköping - Abborebergsleden (Lindö i anslutning till Bråviken)

Ledens startpunkt: WGS84 58°36'29.4"N 16°16'19.3"E. WGS84 DDM 58°36.491'N 16°16.322'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.608177, 16.272029.
Ledens längd: 1.5 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska väl markerad. Möjlighet till övernattning: I Norrköping finns det flera möjligheter. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss nummer 116 till Lindö från Norrköpings centrum (söder tull).

Cirka 5 km öster om Norrköpings centrum finner ni denna led i bostadsområdet Lindö. I anslutningen till leden finns en informationstavla och parkeringsplats, det går även att åka buss fram till ledens början om så önskas. Leden vandras mestadels i ett mindre skogsparti och vid ett tillfälle får man möjlighet att vandra ut till klipporna som går ned i bråvikens blåa vatten. Det finns även möjlighet att bada i närheten av leden, om nu vädret tillåter.

 

Norrköping - Arkösunds vandringsled (5 mil öster om Norrköping).

Ledens startpunkt: WGS84 58°28'32.6"N 16°56'19.0"E. WGS84 DDM 58°28.543'N 16°56.317'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.475714, 16.938622.
Ledernas längd: Mellan 1-2 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska väl markerad. Möjlighet till övernattning: Vid Arkösunds vandrarhem. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss nummer 440 till Arkösunds affär.

Till Arkösund tar ni er med buss från Norrköping. I mitten av samhället svänger ni höger mot Sköldvik, efter 2 km finner ni vandrarhemmet och utmed denna väg så ser ni att leden tar sin början. Leden går mestadels i skogen på skogsstigar, det är mycket lätt vandring och då leden är ganska kort så är det lagom för en kortare tur en varm sommardag. Det finns flera intressanta byggnader i Arkösund och hamnen måste man besöka, det är en riktigt pärla i den östgötska skärgården.


Norrköping - Djuröns naturreservat

Ledens startpunkt: WGS84 58°36'47.5"N 16°20'37.3"E. WGS84 DDM 58°36.792'N 16°20.622'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.613206, 16.343708. RT90 (nord, öst) 6499077, 1531299. SWEREF99 TM (nord, öst) 6497765, 578060.
Ledens längd: 2 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Väl markerad. Möjlighet till övernattning: Inte i direkt närhet. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Inte i dess närhet.

Detta är en oas utanför Norrköping som är mycket populär bland Norrköpingsbor. Leden går en rundslinga förbi ekhagar och hagmarker. Först passeras odlingsmarker innan ni når en ekdunge till höger, här finns det mäktiga ekar som ger fina vyer mot vattnet. Efter en spång når ni sedan en ekbacke där vitsipporna funnit sin plats under våren. Här kan du gå ned till vattnet eller sitta på bågon klippa och blicka ut över nejden. Det finns några märkliga träd med krokiga grenar som är fotografiskt intressanta. Efter att ni gått rund ekbacken så är ni snart åter vid parkeringsplatsen.

 

Norrköping - Dvardalaleden (i norra delen av Åby)

Ledens startpunkt: WGS84 58°40'12.8"N 16°10'30.3"E. WGS84 DDM 58°40.213'N 16°10.506'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.670222, 16.175094.
Ledens längd: 4 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Väl markerad. Möjligheter till övernattning: I Åby centrum finner ni ett vandrarhem. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss nummer 420/430 till Ättetorpsvägen/ättetorps kyrka i Åby.

Denna led startar bredvid parkeringen vid Åbys/Ättetorps Kyrkogård, eller så går man till vänster och tar en annan väg som startar i närheten av fotbollsplanen, leden är cirka 4 km lång. Viktigt att notera, under vissa helgdagar bedrivs det skjutövningar på den närliggande skjutbanan, mellan kl.08 och 17.00 kan det förekomma ett skrämmande högt ljud. Visserligen kan man gå runt leden under dessa tider, men man håll utkik efter förbudsskyltarna. Det som även stör den sanne vandraren är det susar förbi en hel del bilar på vägen några hundra meter bort, så det blir inte riktigt tyst under vandringen. Det som talar för att ni skall vandra denna led är det faktum att det finns hela 3 st utsiktsplatser med vackra vyer. Några brantare partier finns, men oftast är det lättvandrat och leden är ganska bra markerad, var bara lite uppmärksam när det finns två vägar att välja på. Övernattningsskydd finns mitt i skogen och närheten till Åby Centrum är ett stor plus för den som vill köpa något gott att äta eller åka buss till denna led från Norrköping.

Karta och mer information om intressanta platser i Norrköpings kommun finner ni här.

 

Norrköping - Glansgruvan (cirka 5 km utanför Skärblacka i riktning mot Finspång)

Ledens startpunkt: WGS84 58°36'39.7"N 15°51'37.7"E. WGS84 DDM 58°36.662'N 15°51.629'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.611038, 15.860481.
Ledens längd: 3.6 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Mycket bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd, dock ett grillhus efter halva leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss 419 mellan Finspång och Skärblacka, kliv av vid hållplats "Kalkbruksvägen".

När ni passerat Skärblacka i riktning Finspång på väg 215 så ser ni snart en liten sjö på vänster sida, var då uppmärksam på en skylt som berättar att Glansgruvans gruvområde finns till höger om den stora vägen. Följ sedan de mindre träskyltarna och efter en ganska lång backe får ni en bedårande utsikt över sjön Glan. Straxt därefter är ni så framme vid startpunkten och parkeringen för vandringsleden. Redan vid parkeringen kan ni se spår av gruvdriften och ni förstår nu att detta blir en spännande vandring. Ett litet informationshäfte och informationstavla finns, ni kan även läsa om leden på denna sida Jag måste här och nu passa på att ge en stor eloge till Vångas hembygdsförening som under 2013 iordningställde denna led, ni har gjort ett fantastiskt arbete.

I början vandrar ni på en grusväg och redan efter 100 meter finns det en informationstavla om det första historiska inslaget, sedan dyker de upp med jämna mellanrum under hela leden, så det finns mycket att titta på den som är intresserad av gruvarbete och spår från det hårda arbetet som utfördes ända fram till -50 talet. Efter halva sträckan kan ni grilla en korv vid grillstugan eller uppsöka en toalett som finns i skogskanten.

Det är relativt lättvandrat då vandringen sker på skogsstigar som är väl upptrampade då detta är ett uppskattat vandringsmål för många friluftsintresserade.

Följ riktningen som broschyren anger och spara nya kalkbrottet till sist, för det blir en mäktig upplevelse och en mycket fin avslutning på en trevlig promenad.

Efter avslutad vandring kan ni gå ned och titta på järnvägsspåret eller varför inte känna på vattnet vid Sjön glan som ni finner ett stenkast från parkeringen.

 

 

Norrköping - Getåravinen (10 km Nordost om Norrköping)

Ledens startpunkt: WGS84 58°40'1.4"N 16°17'43.5"E. WGS84 DDM 58°40.024'N 16°17.725'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.667058, 16.295418.
Ledens längd: 2 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd utmed leden, Getå Hotell. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss nummer 432/433 från Norrköpings resecentrum stannar vid Getå Hotell.

En liten notis först om att sedan 2014 är getåravinen ett naturreservat. Som en lite bortglömd pärla finner man denna bäckravin i anslutning till bråviken vid det lilla samhället Getå och Getå Hotell, det går bussar i närheten och det finns en parkering vid hotellet där leden startar. Leden är bara någon km lång, men här är det på sin plats att ha kraftiga skor och vara beredd på några luriga passager över stock och sten samt några branta partier. Ett mycket intressant landskap visar upp sig, med ormbunken och mäktiga träd som främsta ögonstenar, men man kan också uppfatta något mäktigt, att trots att det inte är långt till närmaste stora landsväg så finner man tystnaden påtaglig i denna lummiga oas. Läs mer om ravinen här.

 

 

Norrköping - Herrebroleden (2 km sydväst om Klockaretorpet)

Ledens startpunkt: WGS84 58°34'17.8"N 16°6'53.4"E. WGS84 DDM 58°34.296'N 16°6.890'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.571598, 16.114841. Ledens längd. 1 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska bra markerad: Möjligheter till övernattning: Inte i direkt anslutning till leden, men vandrarhem finns i Norrköping. Möjlighet att åka buss/tåg till leden: Inte i direkt anslutning till leden, men cirka 2 km från leden trafikerar spårvagnen Klockaretorpet.

Denna led sker till viss del på spångar av god kvalitet (2016). Vid kraftiga regnväder, bör ni ha bra skor på er, då vass och högt gräs kan medföra blöta skor. Första delen av leden är lättframkomlig och leder till ett utsiktstorn över vattenmarker där flera olika änder och andra vattenfåglar trivs. Den senare delan av leden är mer sevärd, men kan vara lite mer svårframkomlig då vass och andra vattenväxter kan täcka brädorna ni vandrar på. Efter att ni vandrat till gömslet där ni kan se ut över fågellivet är det möjligt att vandra en annan väg tillbaka. Denna sker dock mestadels på en grusväg och är inte lika intressant som den första sträckan. Vid parkeringen där leden startar, en grusväg i närheten av Stora Herrebro leder er till parkerinen. Sväng av från Linköpingsvägen när ni passerat under kraftledningarna. Vid parkeringen finns informationstavla om fågellivet, detta finns även vid fågeltornet och gömslet, där det även finns stolar för den som vill fika.

 

 

Norrköping - Klockaretorpsleden (Söder om Klockaretorpet)

Ledens startpunkt: WGS84 58°34'30.1"N 16°7'37.0"E. WGS84 DDM 58°34.501'N 16°7.617'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.575016, 16.126953. Ledens längd: 3 km. Svårighetsgrad: Medellätt. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning. Flera vandrarhem i Norrköping. Möjlighet att åka buss/tåg till leden: Ja, spårvagnen stannar i närheten (hållplats Klockaretorpet).

Denna led ansluter både till Herebroleden och till Kättsättersleden. Ett förslag är då att ni vandrar alla dessa leder, det blir totalt cirka 9 km och är väl värt de extra km. Om ni väljer att vandra Klockaretorpsleden så finner ni snart att vandring mestadels sker i blandskog, där landskapet på vissa platser visar spårt från istidens stora omvälvningar. I närheten av Herrebro ses det åsryggar och här är det vass bredvid er vandringsstig. Eldstaden ungefär mitt i ledens rundslinga kan ge er en stunds vila och återhämtning. Jag saknar ett informationshäfte om naturen och vandringsleden på plats, det finns förvisso kartor om leden på plats, men dessa saknar avståndsvisare, så det är svårt att uppskatta de olika stigarnas längd. Ett informationshäfte finns dock vid Herrebro parkeringsplats, men detta häfte informerar endast om guidade turer i Norrköpings natur. Det som stör denna vandringen är bruset från bilarna från E4, E22 och Linköpingsvägen, det är endast kortare partier av leden som inte berörs av störande motorljud.

 

 

Norrköping - Kvillingeförkastningen (7 km nordväst om Norrköping)

Ledens startpunkt: WGS84 58°38'55.4"N 16°8'30.3"E. WGS84 DDM 58°38.924'N 16°8.505'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.648726, 16.141748.
Ledens längd: 10 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: I Åby vandrarhem cirka 2 km nordost om ledens startpunkt. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss nummer 430 stannar vid hållplats "Klockaregården" i Jursla.

Det finns flera stigar på denna led, men vandrar man hela leden så mäter den cirka 10 km. Ni når leden mitt i Jursla om ni går upp i samhället och vandrar upp i skogen, eller så åker ni förbi Kvillinge och dess kyrka innan ni når startplatsen med dess parkering. Redan i början märker ni att det är många stenpartier och ganska branta partier, men erat kämpande i backarna är väl värt besväret då det finns flera utsiktsplatser. Förkastningen är sevärd, vackert landskap som ger er många fina kort om ni har kameran med under vandringen. Små bäckar rinner både här och där. Leden är väl markerad, tydliga pilar visar när ni skall svänga och bra färger visar er den rätta vägen. Buss från Norrköping rullar varje timme förbi Jursla centrum under vardagarna. Använd denna plats för karta.

 

Norrköping - Kättsättersleden (Söder om Kättsätter)

Ledens startpunkt: WGS84 58°33'46.0"N 16°9'44.8"E. WGS84 DDM 58°33.766'N 16°9.747'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.562775, 16.162444. Ledens längd: 5 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: Flera vandrarhem i Norrköping. Möjlighet att åka buss/tåg till leden: Ja, stadsbussen 115/117 mot Vrinnevisjukhuset trafikerar Kättsätter, hpl. Kättsättersgatan är lämplig hållplats.

Det finns möjlighet att parkera i anslutning till startplatsen i närheten av vattentornet, en liten rundplan ger möjlighet till detta. Här finns även en informationstavla, men inget häfte om själva leden, dock om guidade turer i Norrköpings natur. Första sträckan från vändplanen i Kättsätter sker under kraftledningar vid öppna fält, därefter tar en blandskog vid och det är detta parti som är det mest intressanta. Här finns det en grillplats och en stenformation med många spännande former på stenarna. Efter någon km vandrar ni ut från skogen och vandrinen sker nu på en grusväg med större stenar, kanske inte den lämpligaste sträckningen att vandra, ni vandrar bland annat över en gårdsplan och sedan vidare på en grusväg med mindre stenar och lämpligare underlag för trötta fötter. Efter några hundra meter efter att ni passerat gården finns det möjlighet att vandra vidare på Klockaretorpsleden eller vandra en rundslinga tillbaka i skogen på Kättsättersleden. Välj gärna att vandra båda lederna och även Herrebroleden, det blir då en vandring på totalt 9 km. Det är värt att nämna att både trafik från större vägar plus skjutbana kan störa den lugna miljön, så välj tidpunkt där inte dessa stör alltför mycket.

 

Norrköping - Lövsjöstigen (25 km nordost om Norrköping)

Ledens startpunkt: WGS84 58°41'17.1"N 16°29'42.7"E. WGS84 DDM 58°41.285'N 16°29.712'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.688091, 16.495199.
Ledens längd: 5 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: Vid vildmarkshotellet cirka 3.5 km från leden. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss 432/433 trafikerar hållplats gruvstugan (hållplatsen innan Kolmårdens djurpark om ni reser från Norrköping).

Om ni vandrar från busshållplatsen får ni en uppvärmning på cirka 3 km till ledens startpunkt där det även finns bilparkering, det är dock grusväg hela vägen från hållplatsen till leden, så det är ingen större utmaning. Då fjällmossen är ett naturreservat av stort värde finns en skylt med vägvisning vid hållplatsen. Fjällmossen som vandringen är knuten till är ett av Södra Sveriges största mossområden och väl värt ett besök. Denna led kallas för Lövsjöstigen då ni under vägen till startpunkten av leden passerar Lövsjön där det finns en mindre badplats på den västra delen av sjöns sydliga spets. Här passerar också Sörmlandsleden, så det finns möjlighet att vandra längre än de 5 km som lövsjöstigen mäter. När ni är vid startpunkten av lövsjöstigen finns det informationstavla med tillhörande folder om området, här finns också möjlighet att äta medhavd matsäck vid två stycken bord. Efter cirka 150 meter viker ni av från grusvägen och vandrar nu över ett kalhygge där det kan vara lite blött om det regnat en del. Ni bör ha grova skor eller gummistövlar för denna vandring, då det bitvis kan vara blött där ni vandrar även sommartid. Efter några hundra meter kan man välja att vandra vänster vid en delning av stigen och det är att rekommendera. Stora klippblock tornar upp sig till vänster innan ni vandrar över munkdammarna, ett tips är att vandra leden i början av Juni då blomningen är som vackrast över dessa områden. När ni sedan noterat att ni vandrat till Södermanland är det läge att stanna till och betrakta naturen som visar spår från en medeltida väg till vänster, det finns även gränsstenar mellan Östergötland och Södermanland. Den medeltida vägen tar er fram till en grusväg där ni vänder tillbaka och sedan svänger höger vid länsgränsen. Den närmaste biten finns det en del nedfallna träd, men det är inget som försvårar promenaden. Ett kalhygge tar vid innan ni viker höger på grusvägen, efter kalhygget dyker en mysig och lite trolsk skog upp. Här mitt ute i skogen finns det rester av ett boställe, man kan bara undrar vilket hårt liv som folket före oss levde här. Det hade varit intressant att få veta mer om vilka som levde och verkade i dessa på den tiden otillgängliga trakter. Snart vandrar vi söderöver och passerar återigen länsgränsen med ännu tydligare gränsstenar. Vid Linudden börjar så vandringen över Fjällmossen, som tur är finns det spänger som håller oss torra. Sista biten tillbaka mot delningen av leden visar upp ett antal större klippblock på vänster sida och några vackra partier med en mindre bäck som en höjdpunkt.

 

Norrköping - Löfstadrundan (Löfstad slott)

Ledens startpunkt: Vid Löfstads slottspark. Ledens längd: 4 km. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: I Norrköping. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Buss vardagar. 

Denna led startar vid den nedre delen av parken, starten sker på baksidan av Ladugården. Först passeras trädgårdsmästarbostaden och väl ute på grusvägen noterar man de mäktiga ekarna som kantrar vägen. Man följer sedan grusvägen någon km och längs vägen finns det informationsskyltar om folket före oss. När man väl svänger av in i skogen bör man ha koll på markeringen då den kan vara svår att se bitvis. Här i skogen finns också en spännande plats, eller för den delen flera spännande platser. Efter en tur längs med ett fält så viker leden av tillbaka mot slottet igen längs med första grusvägen. Här har det också varit intressant verksamhet tidigare. Det finns onekligen många spännande fynd att läsa av i naturen. Väl åter vid slottet kan en tur i slottets salar vara intressant eller kanske en god bit mat vid wärdshuset.


Nedre Glottern (Sjön nedre glottern)

Ledens startpunkt: WGS84 58°41'58.3"N 16°11'9.3"E. WGS84 DDM 58°41.972'N 16°11.154'E WGS84 decimal (lat, lon) 58.69953, 16.185908. RT90 (nord, öst). 6508630, 1522073 SWEREF99 TM (nord, öst) 6507203, 568724. Ledens längd: 10 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Bra markerad led. Möjligheter till övernattning: Finns vindskydd vid leden. Möjligheter att åka buss/t0g till leden: Inte direkt till leden, men cirka 2 km söder om leden finns samhället Åby dit det rullar bussar från Norrköping.

Om ni parkerar bilden vid Övre glottern så kan ni välja att vandra först Övre glottern innan ni ger er på denna vandring. övre glottern är en vandring på cirka 8 km. Läs mer om denna här nedan. Från parkeringen vandar ni cirka 700 meter på grusvägen söder ut innan ni ser skylten som meddelar att ni ska svänga av till höger. Nu börjar äventyret, först är det lite kuperad skogsmiljö, med vackra mossbelagda stenar och dalgångar som ger en storslagen vy. Efter ett tag börjar ni närma er sjön och i dess närhet finner ni vindskyddet. Under er vandring längs med vattnet finns det många fina fikaplatser, så det är bara att välja det som passar er. Ni finner också många intressanta stora klippblock innan ni vänder tillbaka. Passa gärna på att klättra upp på dem och förundras över små grottor som finns mellan klippblocken. När ni viker av tillbaka vid klippblocken så ser ni ett berg på andra sidan sjön, detta ger en fantastisk bakgrund tillsammans med skogen runt omkring. När ni vandrar tillbaka så sker det mestadels på skogsstigar och kanske finner ni ett träd som har en spännande form.

 

 

Norrköping - Norsholms vandringsled

Ledens startpunkt: WGS84 58°30'56.7"N 15°57'50.1"E. WGS84 DDM 58°30.944'N 15°57.834'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.515738, 15.963907.
Ledens längd: 1.5 km (3 km om ni ska vandra tillbaka samma väg). Svårighetsgrad: Lätt till medel. Markeringar: Tydliga längs hela vandringen. Möjligheter till övernattning: Vid Kapten Billes vandrarhem, läs mer här.

Denna vandringsled kan ni starta från två platser, men mitt förslag är att ni startar cirka 500 meter efter att ni svängt av från Kimstadvägen vid den gamla stenbron (Kimstad gamla skola finns i närheten av stenbron). En vägvisare vid bilvägen visar vilken riktning ni ska vandra. Den första vandringen sker på en gräsväg som tar er till en hage med ett antal större klippblock. Snart når ni fram till Roxens strand intill Norsholms Herrgård och här kan man beundra utsikten ett tag. Ni följer sedan staketet till vänster och snart vandrar ni upp på brädor som gör att ni kan vandra torrskodd. En avstickare till vänster tar er till Munkeboda och detta är en borgruin som är väl bevarad och väl värt ett besök. När ni sedan vandrat vidare på huvudspåret når ni snart en skog och här blir det lite brantare. Efter cirka 100 meter finner ni nästa fornborg som heter Henriksborg. Väl uppe så finns det bänkar och bord för den som vill äta något gott. Mitt tips är dock att ni väntar med er medhavda matsäck till nästa fornborg. Det är som ni märket tätt mellan fornborgarna här och detta gör detta område extra intressanta. Informationstavlor ger er en spännande historia längs med vandringen. När ni fortsätter på vandringen längs med grässtigen där tystnaden blir påtaglig i skogen är ni inom kort framme vid nästa borg som jag anser är vandringens pärla för den som söker efter en bra fikaplats. Här finns det spår av en fornborg och dessa väggar kan ses på vissa platser, när ni vandrat uppåt i terrängen möter er snart en vacker utsikt. Här ser ni stora delar av Roxen och det finns flera klipphällar som inbjuder till en paus. Ni kan sedan välja att vandra samma väg tillbaka eller så finns det möjlighet att vandra vidare en bit nedanför den sista fornborgen. Då når ni fram till bilvägen, om ni skulle vilja vandra längs med denna tillbaka. Här finns det även en mindre parkeringsplats om det är så att ni skulle vilja starta eran vandring i anslutning till fornborgen med den vackra utsikten.

 

Norrköping - Torshagsravinen (Åby centrum)

Ledens startpunkt: WGS84 58°39'59.5"N 16°10'59.7"E. WGS84 DDM 58°39.992'N 16°10.994'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.666528, 16.183237.
Ledens längd: 500 meter. Svårighetsgrad: Lätt. Markeringar: Kan vara lite svåra att se. Möjligheter till övernattning: I Åby vandrarhem. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, buss nummer 420/430 stannar vid Åby centrum.

Om ni är i Åby för att vandra dvardalaleden så kan ni också titta till denna korta led i närheten av Åby centrum. Ni finner den i närheten av korsningen Nyköpinsvägen/Katrineholmsvägen, följ Nyköpingsvägen cirka 100 meter i nordlig riktning, ni passerar snart en liten skogsdunge på höger sida och sedan ser ni bron över torshagsån, vik då av till höger innan bron tills ni är nere vid ån. Där ser ni några markeringar som ni skall följa i nära anslutning till ån. Leden går i en tunnel under järnvägen och ni får se många gamla vackra träd och under våren så blommar vitsipporna och bildar ett mycket vackert täcke nere i denna ravin. Om ni vandrar en sommarkväll så har ni möjlighet att se hela 7 olika fladdermusarter. Detta är en liten oas med ett stort naturvärde, även om man bitvis går lite nära vägar och hustomter så kan man ändå njuta av all växtlighet. Använd denna plats för mer information.

 

Norrköping - Vångaleden (2 km väster om Vånga)

Ledens startpunkt: WGS84 58°35'2.6"N 15°47'42.6"E. WGS84 DDM 58°35.043'N 15°47.710'E. WGS84 decimal (lat, lon) 58.584049, 15.795164. Ledens längd: 11 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: inte i direkt närhet, Sandviks camping på vägen mot Vreta Kloster. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden:Inte till dess direkta närhet, men hör med Östgötatrafiken om trafik till Hyttebacken. Till Vånga finns det möjlighet att åka buss.

Vid en vändplan mitt i skogen startar denna led, här finns det nostalgiskt gamla utomhusmöbler och en gästbok som ni efter er vandringstur kan skriva några rader. I postlådan finner ni även ett informationshäfte och karta om leden. Jag skulle tipsa om att ni väljer att gå till höger om postlådan, då passerar ni nästan direkt en äldre brunn och en torpgrund. Efter en sväng på stigen till vänster når ni sedan en intressant plats, det var nämligen här som ett spaningsflygplan kraschade under andra världskriget. Efter en kortare tur i skogen på en mindre skogsstig finner ni sedan en liten sjö till vänster, här precis som på andra platser vid denna led råder det ett lugn och en tystnad som är både rofylld och magisk. Vandringen sker sedan på en grusväg. Efter att ni passerat två hus är ni så framme vid Tolskepp, en bygd med anor, nu finns det bland annat en intressant gård med djur som tilltalar den djurintresserade. Efter Tolskepp vandrar ni åter mot skogen där ett gruvområde och andra spännande platser minner om en svunnen tid. När ni så vandrat ut ur skogen och åter vandrar på en grusväg ska ni efter cirka 200 meter vandra upp till höger mot en höjd, här kan det vara svårt att se var ni ska vandra, men håll utkik efter pinnar i marken. För er som är osäkra så följer här en beskrivning, när ni svängt av från grusvägen ska ni fortsätta på den maskinkörda skogsvägen cirka 100 meter, sedan ska ni svänga vänster på en liten skogsstig, höj blicken så finner ni nästa markering på ett träd. Utsiktsplatsen ger inte en slående utsikt på grund av trädens växtlighet, men en gammal fin bänk ger ändå ett fint intryck av platsen. Efter att ni vandrat vidare på grusvägen ska ni snart svänga av mot skogen, eller snarare ett kalhygge och det är i närheten av det som det kan vara lite svårt att se markeringen, men där träd har fällts ned över stigen ska ni se upp till höger, för där svänger leden bakom en bergsknalle. Efter en kort vandring på en grusväg ska ni svänga av till höger mot en sjö med det härliga namnet hälsjön, det är formen på sjön som antagligen gett sjön dess namn. Vid sjön finns ingen brygga, men det finns ändå möjlighet att bada om så önskas. Vandringen sker på en liten stig precis vid vattnet. Efter denna passage svänger leden upp i skogen och sista biten mot startpunkten sker vandringen vid maskinkörda skogsvägar.

 

 

Norrköping - Ågelsjön Runt (3 km väster om Åby)

Ledens startpunkt: WGS84 58°40'27.8"N 16°7'14.9"E. WGS84 DDM 58°40.463'N 16°7.248'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.674377, 16.120795.
Ledens längd 11 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inga vindskydd utmed leden, möjlighet till en natts tältning vid Ågelsjön. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, via buss 430 och sedan 436 hamnar ni i Hults Bruk från Norrköpings resecentrum.

I närheten av denna leds startpunkt så finner ni Yxbacken, där Pillan Wiberg började sin slalomkarriär, bara denna skidbacke är värd resan hit, men så finns det en extra guldklimp som heter ågelsjön i dess närhet.

Hults Bruk är samhället som har gamla anor och som finns några stenkast från parkeringen där leden utgår ifrån.

Buss 436 eller 437 åker fram till Hults Bruk, men den åker inte många turer per dag, om ni åker en Lördag så måste ni åka kl.09.45 från Norrköpings Resecentrum och sedan måste ni hinna med 15.52 bussen hem då det inte går några andra turer under Lördagen. Vardagar kan ni åka tidigare på morgonen och åka hem straxt innan kl.18 på kvällen. Skulle det nu vara så att ni missar sista (och enda bussen från Hults Bruk) så är det ingen fara, ni traskar då bara iväg cirka 3 km tills ni når Åby. Från Åby rullar bussen varje timme (omkring 16.30, 17.30 o.s.v) fram till sen kväll. Om ni tar lite raskare kliv så skall ni hinna med allt som är värt att se på denna cirka 11 km långa led innan sista bussen rullar på helgen.

I början följer man strandkanten om man väljer att vandra den södra sidan först vilket är att föredrar, man blir redan nu häpen över den storslagna vyn över sjön, efter 200 meter så går leden upp i skogen, man kan förvisso gå längs grusvägen runt sjön, men det är ingen del av Östgötadelen som har lite andra möjligheter än att bara vandra på slät mark.

Det kan vara lite halt på rötter och stenar i början, men ta det bara lugnt och njut av den vackra skogen som känns trolsk. En avstickare med en liten överraskning finns här i skogen. Efter cirka 4 km så viker leden av i riktning mot sjön igen, nu når man snart en mindre liten sjö där man med fördel kan ta lite mat eller fika. Efter att man nått spetsen på sjön så blir det lite brant upp i terrängen, så ett tips är att ni har god kondition för att fixa denna led på ett bra sätt.

När man är upp på högre höjder så kan man stanna till på flera fina utsiktsplatser, här är det fin och storslagen natur som möter dig, du kan också möta ett antal vandrare på denna led, även löpare under den södra passagen av leden och mot slutet så blir det liksom bara bättre och bättre.

Först så får du klättra ned i en smal spricka med hjälp av ett rep vilket ger en härlig upplevelse, sedan kan du se ett antal klättrare som klättrar på de lodräta vackra bergsväggarna som finns nära sjön och innan du når startpunkten vid parkeringen så har du en liten badstrand med en vy som får dig att må så gott.

När du sedan tittar på klockan och inser att du har tid över, ja, då kan du ta en extra tur upp till Norrköping Kommuns högsta punkt som finns här i närheten. Den finns på 170 höjdmeter över havet och för att ta dig till denna plats så får du ta en titt på den fina kartan som finns vid startplatsen. Obs! Gå intill bergsväggarna på väggen upp och se till så att du inte irrar bort dig för det finns ingen markering här. Borgruinen ser man också rester av på väggen upp till denna höga punkt där man känner av de bär kraftigt uppåt.

Om man trots den tuffa passagen upp till toppen nu ändå har en del tid och krafter över så kan man vandra de 500 metrarna från Hults Bruk till Yxbacken, när man ser backen på nära håll och tänker på de omgivningarna som hon växte upp i så förstår man varför Pernilla Wiberg blev en världsåkare.

 

Norrköping - Övre Glottern (8 km Norr om Åby)

Ledens startpunkt: WGS84 58°42'38.9"N 16°11'7.9"E. WGS84 DDM 58°42.649'N 16°11.131'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.71081, 16.185522.
Ledens längd: 8 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Vindskydd utmed leden eller vid Åby vandrarhem. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, fast i dess närhet, cirka 3 km till busshållplatsen (buss 430 från Norrköoing) från leden, hållplats Näknavägen.

Denna vandringsled når ni enklast via bil, parkering finns i anslutning till leden, skyltat "glotternskogen" från riksväg 55 straxt norr om Åby. Om ni åker buss så blir det en vandring på cirka 3 km från busshållplatsen, vilket medför att ni vandrar omkring 15 km. Ett förslag kan då vara att ni vandrar östgötaledens sträcka från Näknavägen (där bussen från Norrköping stannar). När ni sedan når fram till grusvägen efter sjön Övre Herrgölen så svänger ni vänster istället för höger som östgötaledens sträckning är.

Väl framme vid startplatsen så finner ni en informationstavla med en karta över leden, kartan finner ni även här. Glotternskogen är ett av få urskogsområden i Östergöland, där finner man en miljö som är unik, där träden står orörda och där det miljön är som hämtad ur en saga av John Bauer. Man kan välja om man vill gå en kortare tur eller om man vill gå hela sträcka som är utmärkt markerad (förutom vid en plats, men jag återkommer till det). Om ni går till vänster från parkering så följer ni grusvägen en kortare bit, sedan viker ni av upp i skogen och redan i början märker ni vilken magisk miljö detta är, efter en stund har man möjligheten att vandra upp på utsiktsplatsen, det tycker jag man skall göra, för här uppe finner man verkligen ro.

Det är något trollskt med denna miljö, mossan, de stora klippblocken och den lummiga miljön gör att man glömmer bort tid och rum, man har till och med svårt att ta in all den vackra naturen.

Efter att man vandrat ut på bromansstigen så skall man straxt vika av ned mot Övre Glottern och det är just här som man upptäcker en stig till vänster, på kartan som ni kan se här ovan så ser man att leden gör en kort avstickare till en skogsstig, men att den sedan tar slut, just så är det. Ni gör avstickare på denna stig och när markeringen tar slut och ni når skogsstigen så skall ni svänga höger och följa stigen cirka 150 meter, då ser ni ett brant klippblock uppe till vänster, vandra upp i terrängen och ni möts då av en trevlig överraskning!

När ni vandrat ned mot sjön så möts ni av en storslagen vy, som på ett vykort skulle man kunna säga! Vindskyddet med dess närliggande bastu ger en bra bild av att detta är ett område som gärna besöks av den friluftsintresserade! Sista biten till start och slutpunkten går man bara och ler, för denna vandringstur har givit så många minnesvärda ögonblick att man gärna vill vandra här flera gånger!

 

Söderköpings kommun

Söderköping - Ramunderberget-Borgbergsleden (i anslutning till Söderköpings stad)

Ledens startpunkt: WGS84 58°29'21.3"N 16°19'7.7"E. WGS84 DDM 58°29.355'N 16°19.129'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.489253, 16.318817.
Ledens längd: 9 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Bra markerad. Möjligheter till övernattning: Vandrarhem i Söderköping. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, flera bussar rullar från Norrköping.

Denna led startar vid motionscentrumet på ramunderberget, en stor parkering finns i anslutning till starten och det är väl skyltat från vägen mot Norrköping. Det är också möjligt att gå från de centrala delarna i Söderköping och nå leden när ni vandrar över slussen som finns i närheten av det berömda glasscafeét i anslutning till Göta Kanal.

Om ni väljer att följa leden till höger från starten vid motionscentrummet så börjar ni ganska snart märka av att det finns några lite brantare backar, de är dock inte jättekrävande, men under hela vandringen finns det lite kuperad terräng. Efter en knapp km når ni upp till en fin utsiktsplats där ni kan blicka ut över staden och dess omgivningar, fortsätt ytterligare en bit och ni har bord och bänkar där ni kan fika om ni så önskar. De första km vandrar ni i skog, med vackra blommor och vandringen sker på skogsstigar där många trampat innan oss. Galgbacken har en intressant historia som ni kan läsa mer om på plats. Sedan finns det en källa med ett vackert namn i nära anslutning. Snart börjar landskapet att förändras och en spännande ravin med en liten bäck dyker upp som ett trevligt inslag under vandringen. Ravinen är inte så lång, men som en Getåravin i miniformat.

Efter några hundra meter vidare vandring i skogen så är ni snart framme vid ett staket där ni ska passera igenom en grind och ut i kohagen, här kan det vara lite svårt att se markeringen, men ta sikte rakt fram och in skall finna nästa markering. När ni vandrat ned för en backe så svänger ni höger och över ett mindre fält för att sedan vandra upp på Bornberget som både har en fin utsiktsplats och en spännande fornborg. Här är det bitvis lite brant, så ta det försiktigt, men det är väldigt intressant att se hur förkastningarna från en svunnen tid påverkat landskapet. Dessa förkastningarna går rakt igenom Östergötland från Slätbaken i öster till Vättern i väster. När ni vandrat ned från bornberget så är ni åter ute på det öppna fältet och passerar en mindre gård för att sedan åter bege er in i Ramunderbergets skogar där det finns stigar åt alla håll, men den tydliga markeringen gör att ni hittar tillbaka till motionscentrumet. Dessutom finns det en ypperlig karta över området, kartan finner ni på denna sida.

 

Åtvidabergs kommun

Åtvidabergs kommun - Falerum - Ekhultebergens vandringsled.

Ledens startpunkt: WGS84 58°8'59.9"N 16°13'47.9"E´. WGS84 DDM 58°8.998'N 16°13.799'E.
WGS84 decimal (lat, lon) 58.149964, 16.229982.
Ledens längd: 6 km. Svårighetsgrad: Medel. Markeringar: Ganska bra markerad. Möjligheter till övernattning: Inte i dess närhet, men i Åtvidaberg, 16 km norr om Falerum. Möjlighet att åka med buss/tåg till leden: Ja, tåg, kustpilen stannar i Falerum.

Om ni åker från Åtvidaberg mot Falerum (rv 35) så står det skyltat mot Ekhultebergens naturreservat straxt efter stationen/klädhuset. Östgötaleden kan ni också vandra från Falerum till naturreservatet om ni så vill. Vid startplatsen för denna led så finns det en informationstavla, bänkar med bord och en parkeringsplats. Leden börjar på en mindre gräsväg innan ni får kliva över ett hjortstängsel och in i ett kalhygge. Efter cirka 400 meter är ni så i naturreservatet och här finns det både gamla tallar och granar som har funnits här i flera hundra år. Vandringen går på en mindre skogsstig och bitvis är det lite brant. När ni når första utsiktsplatsen på berget så skymmer tyvärr träden utsikten men ta gärna en paus här eller en bit bort från ledmarkeringen där utsikten är bättre. Sedan bär det nedför tills ni når fram till en fint skapad träskylt som berättare att det här startar en rundslinga som är 3 km. Denna slinga kan bitvis vara lite tuff att vandra, men när ni så väl tar er ut mot utsiktsplatserna så får ni lön för mödan. Efter att ni vandrat rundslingan så kan ni om ni vill följa en bäckfåra (som kan vara svår att se, men det tjockare grästäcket avslöjar detta). Direkt nedanför er första utsiktsplats så finner ni alltså denna och det finns en liten stig som tar er åter till kalhygget. Detta är bara ett tips om ni inte vill vandra upp till toppen igen för att ta er tillbaka samma väg som ni gick.

Läs mer om Ekhultebergens naturreservat på denna sida.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)